Na hlavný obsah

EÚ dosiahla pri šetrení plynom kompromis, Slovensko bude mať výnimky

Členské štáty schválili mechanizmus takmer jednomyseľne.

EÚ dosiahla pri šetrení plynom kompromis, Slovensko bude mať výnimky
Mimoriadne zasadnutie Rady EÚ pre dopravu, telekomunikácie a energetiku v Bruseli. Foto: ČTK/ABACA

Európskej únii (EÚ) sa podarilo dosiahnuť kompromisnú dohodu o šetrení plynom. Po námietkach viacerých krajín do nej zapracovali aj zoznam výnimiek. Slovenský minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) zdôraznil, že Slovensko bude mať viaceré výhody.

Členské štáty EÚ schválili mechanizmus na šetrenie plynom takmer jednomyseľne, proti sa postavilo len Maďarsko. Od augusta do marca budúceho roka bude politický blok dobrovoľne šetriť surovinou najmenej na 15 %. V prípade, že jeho zásoby budú na kritickom minime, pôjde o povinné nariadenie, ktoré musí na žiadosť najmenej piatich štátov schváliť Európska rada.

Jeho bezpodmienečné uplatnenie však minulý týždeň niekoľko členov odmietlo. V novej verzii dohody je preto viacero výnimiek.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Michal Dzúrik.

Špeciálne podmienky

Podľa českého ministra priemyslu Jozefa Síkelu, ktorý rokovania viedol, sa hranica 15 % nebude týkať ostrovných krajín. Tie nie sú priamo napojené na kontinentálnu energetickú sieť. Rovnako aj Pobaltia v prípade, že ho Rusko odpojí od elektriny.

Špeciálne podmienky budú zároveň platiť aj pre kritický priemysel a pre štáty, ktoré naplnili svoje zásobníky nad hranicu 80 % stanovenú Bruselom.

Proaktívnym šetrením plynom, ešte pred jeho odstavením zo strany Ruska, si Únia zabezpečí počas zimnej vykurovacej sezóny dosť suroviny aj ak by platili všetky výnimky naraz. Argumentujú tým architekti dohody.

Sulík po rokovaniach vyhlásil, že pre Slovensko vybojoval extra ústupky. Ide napríklad o zohľadnenie plniacich sa slovenských zásobníkov a vyňatie priemyslu z objemu spotrebovaného plynu, podľa ktorého sa počíta hodnota určená na šetrenie.

„Nebude to tak vplývať na priemyselnú produkciu a následne na zamestnanosť. Hlavný dôvod je ten, že my máme zabezpečené dodávky plynu do konca marca, aj keby od zajtra prestal ruský plyn tiecť. Nečakám, že do konca budúcej sezóny bude ktokoľvek odstavený,“ myslí si Sulík.

Platnosť šetriaceho mechanizmu je jeden rok. Ak by sa však naplnili predpovede, že budúca zima bude ešte náročnejšia než tátoročná, dohoda sa dá podľa Únie predĺžiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál