Na hlavný obsah

Euro trhá mínusové rekordy

Oproti americkému doláru sa dostalo až pod hranicu jedna k jednej.

Euro trhá mínusové rekordy
Sídlo Európskej centrálnej banky. Foto: TASR

Euro trhá v uplynulých dňoch mínusové rekordy. Oproti americkému doláru oslabilo natoľko, že sa dostalo pod magickú hranicu jedna k jednej.

Európska únia zmierňuje prognózy ekonomického rastu a naopak predpovedá čoraz vyššiu infláciu. Odborník však upozorňuje, že situácia sa môže neskôr obrátiť.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Michal Dzúrik.

Hodnota eura v uplynulých dňoch poskakuje voči doláru okolo takzvanej parity, teda hranice jedna k jednej. Niektoré burzy už však zaznamenali aj pokles pod ňu.

Mena bola naposledy slabšia ako americké platidlo pred 20-timi rokmi. Vtedy ju pri zavedení do obehu vo fyzickej podobe sprevádzala všeobecná nedôvera.

Dôsledkom súčasnej situácie je však nie len slabnúca mena eurozóny, ale aj aktivity Americkej centrálnej banky (FED). Tá v boji s infláciou, na rozdiel od Európskej centrálnej banky, neváha zvyšovať úrokové sadzby. To s vidinou zisku motivuje investorov.

„Európska centrálna banka by mala zvýšiť úrokovú mieru na jedno percento, FED až na tri percentá. Tento rozdiel má za následok, že dolárové aktíva sú atraktívnejšie ako eurové aktíva,“ vysvetľuje Tomáš Imrich Profant z pražského Ústavu medzinárodných vzťahov a z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Ďalej upozorňuje, že dolár je ešte stále bezpečným prístavom v turbulentných časoch. Aj to podľa neho môže byť príčina, prečo dolár voči euru rastie.

EÚ sa prikláňa k pesimistickejším prognózam ekonomického rastu

Keďže nie je známe, dokedy bude vojna na Ukrajine ako kľúčový faktor vplývať na svetovú ekonomiku, Európska únia sa začína prikláňať k pesimistickejším prognózam ekonomického rastu a znehodnocovania platidla.

Základnou zmenou bude podľa neho nárast cien tovarov dovážaných zo Spojených štátov a cien tovarov, ktoré sa obchodujú v dolároch. To je primárne ropa a plyn.

„Tiež to ale znamená zvýšenie konkurencieschopnosti. To by pre bežného Slováka mohlo znamenať aj vyššiu zamestnanosť. Viac by sme vyvážali a vyrábali,“ vysvetľuje, ako slabnúce euro voči doláru môžu pocítiť bežní občania

Analytik, podobne ako svetoví ekonómovia, upozorňuje, že spoľahlivá dlhodobá predpoveď vývoja ekonomickej situácie nie je možná. Podľa neho sa však dá očakávať, že dolár skôr či neskôr posilní až príliš. Tým stratí atraktivitu a investori sa obrátia späť k dostupnejšiemu euru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika