Na hlavný obsah

Euro zažíva turbulentné obdobie

Oproti doláru stráca na hodnote.

Euro zažíva turbulentné obdobie
Foto: RTVS

Euro stráca oproti doláru na hodnote. V posledných mesiacoch stratilo približne 10 percent a za posledných 20 rokov je najslabšie.

Ekonómovia sa zhodujú, že to môže spôsobiť ešte o niečo vyššiu infláciu, aká je na Slovensku teraz. Na druhej strane to môže pomôcť slovenským firmám, ktoré vyvážajú tovar do zahraničia.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Euro zažilo tento týždeň turbulentné obdobie. V stredu (6. 7.) klesla hodnota európskej meny oproti americkému doláru na 20-ročné minimum, keď bola na úrovni 1,016 dolára za euro. Vo štvrtok (7. 7.) zas mierne vzrástla o jednu desatinu percenta. Ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž pripomína, že pohyby kurzov nie sú výnimočné.

„Konkrétne ide o fakt, že Americká centrálna banka zvyšuje úroky už dlhšie a perspektíva zvyšovania úrokov je masívnejšia. Odhaduje sa, že na budúci rok bude úroková miera centrálnej banky na piatich percentách, kým v európskej to môže byť aj na dvoch,“ povedal.

Ďalším faktorom je podľa neho aj politická situácia v Európe, keďže „starý kontinent“ je viac zasiahnutý vojnou na Ukrajine ako americký. Oslabenie eura môže mierne ovplyvniť infláciu najmä pri dovoze energií či ropy.

Drahšie dovozy

„Je pravda, že budeme mať drahšie dovozy, najmä ropy a plynu, pretože sú to dolárové kontrakty. Aj keď je to dovoz mimo Ruska, a aj keď budeme, napríklad, dovážať z Arabských štátov, tiež budeme všetko platiť v dolároch,“ uviedol.

Nepôjde však o výraznú zmenu. Naopak, aktuálna situácia môže niektorým oblastiam aj pomôcť. Ekonóm Ľuboš Pavelka z Ekonomickej univerzity v Bratislave povedal, že čím je mena slabšia, tým väčší je exportný potenciál.

„Keďže sme dosť závislí od vývozu automobilov, alebo minimálne rôznych súčiastok, či komponentov do automobilového priemyslu, tak tým sa, samozrejme, môže zvýšiť pridaná hodnota. Doláre v prepočte na eurá prinesú exportérovi viac,“ dodal.

Zasiahnúť proti ďalšiemu oslabeniu eura môže podľa neho Európska centrálna banka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika