Na hlavný obsah

Eurokomisia dala Slovensku šesť odporúčaní v oblasti právneho štátu

Posilniť by malo aj nezávislosť verejnoprávnych médií.

Eurokomisia dala Slovensku šesť odporúčaní v oblasti právneho štátu
Na snímke vlajka Európske únie. Foto: TASR/AP

Šesť odporúčaní v oblasti právneho štátu vydala v stredu (13. 7.) Európska komisia (EK) pre Slovensko. Odporúčania exekutívy EÚ sú súčasťou v poradí už tretej výročnej správy o právnom štáte, ktorá obsahuje prehľad trendov v EÚ ako celku a 27 kapitol o jednotlivých členských krajinách.

Komisia okrem pripomenutia záväzkov, ktoré slovenská vláda prijala v rámci národného plánu obnovy a odolnosti a týkajú sa niektorých aspektov justičného systému, odporúča Slovensku sériu šiestich opatrení, ktoré majú zlepšiť situáciu v oblasti právneho štátu.

Prvé odporúčanie sa týka snahy zabezpečiť, aby sa na členov Súdnej rady SR vzťahovali dostatočné záruky nezávislosti. Týkať sa to má ich odvolania, berúc do úvahy európske štandardy nezávislosti súdnych rád.

Eurokomisia žiada od Slovenska, aby zabezpečilo zavedenie a riadne dodržiavanie dostatočných záruk pri vystavovaní trestnej zodpovednosti sudcov za trestný čin „zneužívania zákona„, pokiaľ ide o ich súdne rozhodnutia.

Do tretice eurokomisia odporúča Slovensku predložiť zákonné návrhy na reguláciu lobingu a na posilnenie legislatívy o konflikte záujmov a majetkových priznaní.

Vyšetrovanie korupcie na vysokých miestach

Exekutíva EÚ rovnako žiada slovenskú stranu zlepšiť koordináciu medzi rôznymi subjektmi činnými v trestnom konaní a zabezpečiť objektivitu rozhodnutí prokuratúry. A to aj pokračovaním v presadzovaní legislatívnych zmien, ktorých cieľom je obmedziť právomoc generálneho prokurátora rušiť rozhodnutia prokuratúry. Cieľom tohto odporúčania je podporiť solídne výsledky vyšetrovania prípadov korupcie na vysokej úrovni.

EK Slovensku odporúča pokročiť v procese vytvárania legislatívnych a iných záruk na zlepšenie fyzickej bezpečnosti a pracovného prostredia novinárov vrátane reformy zákona o ohováraní. Slovensko by malo brať do úvahy európske normy na ochranu novinárov.

Posledné, šieste odporúčanie eurokomisie sa týka posilnenia pravidiel a mechanizmov na posilnenie nezávislého riadenia a redakčnej nezávislosti verejnoprávnych médií. Aj v tejto oblasti by slovenská strana mala prihliadať na európske štandardy platné pre verejnoprávne médiá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko