Na hlavný obsah

Európa sa stala najväčším spotrebiteľom americkej ropy

Európa odobrala z USA v priemere 213,1 milióna barelov ropy, Ázia len 191,1.

Európa sa stala najväčším spotrebiteľom americkej ropy
Ilustračná snímka- ropný tanker. Foto: TASR/AP

Európa predbehla Áziu a stala sa po šiestich rokoch najväčším spotrebiteľom americkej ropy. Ukázali to údaje z USA. Informuje o tom Bloomberg.

Podľa dostupných údajov amerického úradu pre sčítanie ľudu Európa od januára do mája tohto roku odobrala z USA v priemere 213,1 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) ropy, zatiaľ čo Ázia len 191,1 milióna barelov.

Objem dodávok do Ázie zaostal za Európou naposledy v roku 2016, keď USA zrušili zákaz vývozu ropy. Tento posun v tokoch ropy podčiarkuje, ako výrazne ruská invázia na Ukrajinu presmerovala dodávky energií.

USA a ďalšie západné štáty v snahe prerušiť financovanie ruskej vojny na Ukrajine uvalili sankcie na ropu z Ruska. V dôsledku toho sa viac európskych krajín obrátilo na USA pri dovoze ropy, zatiaľ čo Rusko ponúka svoju ropu s výraznými zľavami krajinám ako India a Čína, ktoré nezaviedli žiadne sankcie voči Moskve.

Vzhľadom na to, že sa Európa snaží znížiť svoju závislosť od ruskej energie a nahradiť ruskú ropu dovozom z iných regiónov, tieto modely obchodných tokov pravdepodobne pretrvajú, uviedol Christopher Haines, globálny analytik v Energy Aspects.

Nedostatočná ťažba

Ťažba ropy v USA rastie, ale nie dostatočne rýchlo na to, aby uspokojila potreby Ázie aj Európy. Okrem toho sa zdá, že Blízky východ je obmedzený v tom, o koľko viac ropy môže poslať do Európy.

Najväčší producenti v regióne, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty, sa snažia splniť svoje ťažobné záväzky v rámci aliancie OPEC+.

Ďalší dodávatelia, ako napríklad Líbya, zápasia s politickými nepokojmi, ktoré obmedzujú ich vývoz. Mnohí členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) majú už teraz problémy s plnením ťažobných kvót pre nedostatočné investície do budúcej produkcie počas vrcholiacej pandémie ochorenia COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika