Na hlavný obsah

Európa sa zahrieva rýchlejšie ako iné rizikové oblasti sveta

Globálne otepľovanie prispieva k zhoršovaniu vĺn horúčav všade vo svete.

Európa sa zahrieva rýchlejšie ako iné rizikové oblasti sveta
Ilustračná foto. Foto: TASR

Západoeurópania zažívajú v posledných rokoch početnejšie vlny horúčav než je pre túto oblasť obvyklé. Takmer každé leto západnú časť kontinentu sužuje obdobie úmorne vysokých teplôt, ktoré môžu byť pre niektorých obyvateľov smrteľne nebezpečné.

V tomto roku niektoré regióny trápili intenzívne horúčavy ešte pred začiatkom leta. Nová štúdia navyše zistila, že Európa sa zahrieva rýchlejšie ako mnoho iných rizikových častí sveta, vrátane západného pobrežia Spojených štátov, uvádza web The New York Times.

Globálne otepľovanie prispieva k zhoršovaniu vĺn horúčav všade vo svete. Dôvod je jednoduchý, vychádzajú totiž z vyššej základnej teploty ako kedykoľvek predtým.

Globálna teplota sa zvýšila o 1,1 stupňa Celzia

Od konca 19. storočia, teda začiatku rozmachu emisií oxidu uhličitého, ktorý otepľuje planétu, sa priemerná globálna teplota zvýšila približne o 1,1 stupňa Celzia.

Štúdia, ktorá tento týždeň vyšla v časopise Nature Communications, odhalila súvislosť medzi vlnami horúčav a stavom dýzového prúdenia.

Niekedy sa dýzové prúdenie rozdelí na dve časti. Vlny horúčav potom môžu vznikať v oblastiach slabých vetrov a vysokého tlaku vzduchu, známych ako atmosférické blokovanie, medzi severnou a južnou stranou dýzového prúdenia.

Vedci zistili, že tieto prípady „dvojitého prúdenia“ sú čoraz častejšie. Trvajú dlhšie. Tieto zmeny tiež vysvetľujú zmeny vo vlnách horúčav.

Nie je úplne jasné, čo spôsobuje rozdelenie dýzového prúdenia. Uviedla to Efi Rousiová, vedúca vedecká pracovníčka Postupimského inštitútu pre výskum klímy v Nemecku a hlavná autorka štúdie.

Podľa nej je možné, že sa atmosférické blokovanie vyvinulo samo od seba, a spôsobilo tak rozdelenie dýzového prúdenia. Mohlo by to byť aj naopak. A teda, že sa dýzové prúdenie rozdelí z iných dôvodov, a to spôsobí blokácie. „Zatiaľ nevieme presne, čo je spúšťačom,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet