Na hlavný obsah

Európsky súd nariadil Grécku zaplatiť skupine migrantov odškodné za nehodu z roku 2014

Jeho hodnota má byť 330 000 eur.

Európsky súd nariadil Grécku zaplatiť skupine migrantov odškodné za nehodu z roku 2014
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Grécko porušilo európsky dohovor o ochrane ľudských práv, keď v roku 2014 neurobilo všetko potrebné na ochranu skupiny migrantov, ktorých čln sa potopil v Egejskom mori.

Rozhodol o tom Európsky súd pre ľudské práva (ECHR) v Štrasburgu. Ten vo štvrtok (7. 7.) tiež konštatoval, že grécke úrady okolnosti nehody dostatočne nevyšetrili. Grécku nariadil zaplatiť migrantom odškodné celkom 330 000 eur, informovala agentúra DPA.

Štrasburský súd vo svojom verdikte tiež uviedol, že s osobami, ktoré nehodu prežili, sa zaobchádzalo ponižujúco a po prevoze na ostrov im nebolo umožnené voľne sa pohybovať.

Podľa súdu sa migranti museli vyzliecť na ihrisku. Strážcovia ich prehľadávali v prítomnosti ďalších ľudí, ktorí prežili a skupiny vojakov. Podľa súdu neexistovalo žiadne podozrenie, že migranti predstavujú hrozbu. Naopak, boli vyčerpaní a šokovaní potopením lode.

Grécke súdy pôvodne do väzenia za tento incident poslali mladého Sýrčana, ktorý riadil loď. Odvolací súd však v roku 2017 rozhodol, že nikto na plavidle nemohol nehode zabrániť. Sýrčana následne prepustili z väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet