Na hlavný obsah

Európskym letiskám chýba personál

Lety rušia alebo majú niekoľkohodinové meškania.

Európske letiská rušia lety alebo majú niekoľkohodinové meškania. Dôvodom je nedostatok letiskového personálu a štrajky zamestnancov. Tí sú nespokojní so znižovaním pracovných miest a nízkymi platmi.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Personálu je nedostatok aj preto, že mnohí odišli počas pandémie, keď sa nelietalo. Naopak, teraz je na letiská obrovský nápor ľudí, ktorí chcú letieť na dovolenky.

Svetové letiská počas pandémie stratili asi 90 percent pasažierov. To viedlo k prepúšťaniu a odchodu zamestnancov do iných oblastí. Dnes chýbajú ľudia nielen na letiskách, ale aj na palubách. Nedostatok je aj samotných lietadiel. Na nápor, aký zažívajú dnes, neboli letiská pripravené.

„Prvé tri mesiace boli veľmi pomalé. Mali sme tu omicron. Veľmi pomaly sa rozbiehal cestovný ruch a vôbec letectvo. Ten druhý kvartál dobehol všetko, čo sme stratili počas toho prvého a nikto to nečakal. Takže problém na letiskách bol okamžitý,“ vysvetlil Patrik Vas, šéf marketingu a strategických partnerstiev Pelikan.sk

Tlak na letiská znásobujú aj štrajky zamestnancov, takmer po celej Európe. Požadujú vyššie platy a lepšie podmienky.

„Problémy so mzdami už boli aj pred pandémiou. Letectvo treba celé prekopať na všetkých úrovniach. Ešte môžeme očakávať nejaké štrajky. Ale keď sa to nastaví, tak si myslím, že normalizácia bude až v lete 2023,“ pokračuje.

Prídu v predstihu, no let aj tak nestihnú

Scenár sa opakuje vo viacerých letoviskách. Ľudia prídu na letisko dve hodiny v predstihu, ale let nakoniec, pre dlhé rady zmeškajú.

„Mala som odletieť za svojimi priateľmi do Splitu. Som veľmi nahnevaná, aj keď rozumiem personálu, ktorý štrajkuje. Hnevá ma celá táto situácia,“ povedala jedna z cestujúcich.

Expert odporúča vyberať si priame lety a regionálne letiská. Mali by sme cestovať s čo najmenšou batožinou a dostaviť sa na letisko skôr, ako sme boli zvyknutí doteraz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet