Na hlavný obsah

Expolicajt Chauvin dostal za vraždu Floyda 20 rokov väzenia

Trest si odpyká súbežne s predošlým.

Expolicajt Chauvin dostal za vraždu Floyda 20 rokov väzenia
Na archívnej snímke bývalý americký policajt Derek Chauvin. Foto: TASR/AP

Bývalého policajta Dereka Chauvina z Minneapolisu na základe federálnej žaloby za porušenie občianskych práv Georgea Floyda odsúdili na 20 rokov a päť mesiacov väzenia. Informovali vo štvrtok (7. 7.) tlačové agentúry.

Floydova smrť vyvolala pred dvoma rokmi masové demonštrácie, na ktorých ľudia v Spojených štátoch aj v množstve európskych miest protestovali proti rasizmu a policajnému násiliu.

Belošský policajt Chauvin v máji 2020 asi deväť minút kľačal černochovi Floydovi na krku, zatiaľ čo zatýkaný muž opakoval, že nemôže dýchať. Chauvina za vraždu druhého stupňa odsúdili v štáte Minnesota na 22,5 roka väzenia.

Proti tomuto rozsudku sa odvolal. Federálny trest je konečný, pretože ho vyniesli na základe dohody o priznaní viny a trestu, uviedla agentúra AFP.

„Naozaj neviem, prečo ste to urobili. Tlačiť niekomu koleno na krk, kým neskoná, je jednoducho zlé. Vaše správanie je zlé a odporné,“ vyhlásil federálny sudca Paul Magnuson podľa agentúry AP pri vynášaní verdiktu. Vytkol Chauvinovi tiež to, že „úplne zničil životy“ troch ďalších policajtov, prítomných na mieste činu, keď na mieste prevzal velenie a odmietal ukončiť zákrok.

Federálny trest si má Chauvin podľa agentúry Reuters odpykávať súbežne s trestom vyneseným v štáte Minnesota. To pre Chauvina znamená, že ho premiestnia do federálneho väzenia zo štátneho zariadenia, v ktorom je už sedem mesiacov.

Federálne väznice bývajú bezpečnejšie a s menšími obmedzeniami. No vzhľadom na rozdiely ohľadom spôsobilosti na podmienečné prepustenie v štátnom a federálnom systéme si Chauvin odsedí o niečo viac.

Chauvin sa pred súdom Floydovej rodine priamo neospravedlnil, ani nevyjadril ľútosť. Namiesto toho zaželal Floydovým deťom „všetko najlepšie v živote“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet