Na hlavný obsah

Fed pokračuje v sprísňovaní menovej politiky, zvýšil úrokové sadzby

Rozhodnutie bolo v súlade s očakávaniami trhu.

Fed pokračuje v sprísňovaní menovej politiky, zvýšil úrokové sadzby
Šéf Americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell počas tlačovej konferencie. Foto: TASR/AP

Americká centrálna banka (Fed) v snahe o skrotenie inflácie pokračuje v sprísňovaní menovej politiky. Menový výbor druhýkrát po sebe zvýšil kľúčovú úrokovú sadzbu o 0,75 percentuálneho bodu, tá sa dostala do pásma 2,25 % až 2,50 %.

Rozhodnutie bolo v súlade s očakávaniami trhu. Kľúčová sadzba sa dostala na najvyššiu úroveň od decembra 2018.

Vo svojom vyhlásení Fed dodal, že napriek dôkazom o spomaľovaní ekonomiky plánuje ďalšie zvyšovanie výpožičných nákladov.

Náznaky ekonomického napätia

Zvýšenie úrokov je v súlade s očakávaniami analytikov. Úrokové sadzby rástli rovnakým tempom ako v predchádzajúcom mesiaci. Fed od začiatku tohto roka zvýšil svoju kľúčovú úrokovú sadzbu už o 2,25 percentuálneho bodu, uviedla agentúra Reuters.

Zvýšenie úrokových sadzieb zdražuje úvery a znižuje dopyt. To pomáha spomaľovať infláciu, ale zároveň oslabuje hospodársky rast. Centrálna banka sa preto musí snažiť zvýšiť úrokové sadzby natoľko, aby obmedzila infláciu a zároveň neohrozila hospodársky rast a trh práce.

V boji proti inflácii zatiaľ nebol zaznamenaný veľký pokrok. Pribúdajú náznaky ekonomického napätia. Predstavitelia Fedu preto musia zvážiť, ako veľmi ešte sprísniť menovú politiku, aby sa zabránilo spusteniu recesie.

Šéf Fedu Jerome Powell si nemyslí, že ekonomika USA je v súčasnosti v recesii. Povedal to na tlačovej konferencii. Jej výkonnosť sa však spomaľuje a možnosti Fedu sa zužujú, aby jeho kroky nevtiahli ekonomiku do recesie.

Kľúčová úroková sadzba je v súčasnosti na úrovni, ktorá má podľa väčšiny predstaviteľov Fedu neutrálny vplyv na ekonomiku. To v podstate znamená, že Fed ukončil svoje snahy z obdobia pandémie, keď podporoval výdavky domácností a podnikov lacnými peniazmi.

Budúce smerovanie je nejasné

Stredajšie (27. 7.) vyhlásenie príliš nenaznačilo, aké kroky môže Fed prijať na svojom najbližšom zasadnutí.

Rozhodnutie bude pravdepodobne závisieť najmä od toho, či nadchádzajúce údaje ukážu, že inflácia sa začína spomaľovať. Analytici teraz očakávajú, že Fed na septembrovom zasadnutí zvýši kľúčovú úrokovú sadzbu minimálne o pol percentuálneho bodu.

Powell uviedol, že budúce smerovanie hospodárstva nie je dostatočne jasné. Vzhľadom k tomu Fed nemôže poskytovať spoľahlivé informácie o dlhodobejšom smerovaní svojej menovej politiky a úrokových sadzieb, ako to robil v minulosti.

Na ďalšom zasadnutí v septembri by však mohlo byť potrebné nové „neobvykle vysoké“ zvýšenie sadzieb. Powell dodal, že septembrové rozhodnutie bude závisieť od dovtedy zverejnených ekonomických ukazovateľov.

Najnovšie údaje ukázali, že medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien sa v júni zrýchlilo na 9,1 % z májových 8,6 %. Išlo o najvyššiu mieru inflácie od novembra 1981. Podľa Fedom preferovaného meradla dosahuje inflácia viac ako trojnásobok dvojpercentného cieľa centrálnej banky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika