Na hlavný obsah

Francúzsky maliar Marc Chagall si vytvoril vlastný štýl fantastických obrazov

Narodil sa pred 135 rokmi.

Francúzsky maliar Marc Chagall si vytvoril vlastný štýl fantastických obrazov
Na snímke francúzsky maliar a grafik ruského pôvodu Marc Chagall. Foto: wikimedia commons

Francúzsky maliar a grafik pôvodom z Bieloruska Marc Chagall vytvoril z fauvistických a kubistických prvkov a ruského ľudového umenia (lubok) vlastný štýl sugestívnych a fantastických obrazov. Narodil sa pred 135 rokmi 7. júla 1887 v bieloruskom meste Vitebsk.

Napriek židovskej výchove a hlbokej viere sa Chagall ešte v mladom veku rozhodol pre dráhu maliara. Študoval v Petrohrade. V Paríži strávil roky 1910 až 1914 na študijnom pobyte. Po Veľkej októbrovej socialistickej revolúcii zastával v Rusku funkciu komisára pre výtvarné umenie a tiež tvoril.

Snový štýl fantastických obrazov

Rodný kraj opustil v roku 1922 a usadil sa vo Francúzsku. Na niekoľko rokov sa počas druhej svetovej vojny uchýlil do USA hľadajúc bezpečie pred prenasledovaním. Tu navrhol scénu a kostýmy pre Čajkovského balet Aleko (1942) a Stravinského balet Vták ohnivák (1945). 

V jeho diele sa mnohokrát opakujú výjavy z rodného mesta a z detstva. Ako maliar a grafik vytvoril vlastný snový štýl sugestívnych a fantastických obrazov, založených na možnostiach metafory.

Okrem maľby a kresby sa venoval aj vitráži, keramike, nástennej maľbe (strop parížskej Opery) a ilustráciám. Jeho obrazy sa vyznačujú typickou farebnosťou.

Umelec bola aj autorom farebných okien. Najznámejšie sa nachádzajú v Hadassah-Hebrew Medical Centre v Jeruzaleme, 12 okien s motívmi požehnania vytvoril Chagall v rokoch 1960 až 1962.

Fidlikant na streche

Podľa jeho obrazu dostal svoj názov svetoznámy muzikál Fidlikant na streche, ktorý sa uvádzal aj na slovenských scénach. Jeho svetová premiéra sa konala v roku 1964 v Imperial Theatre v New Yorku.

Verejnosť sa môže kochať Chagallovými dielami na výstavách. Napríklad v roku 1997 videli výstavu jeho obrazov Krakovčania. Príležitostne vystavované diela pochádzali zo zbierky nadácie Nedeliteľného majetku Idy Chagallovej, ktorej predsedá M. Meyer-Graberová, umelcova vnučka. Naposledy sa verejnosť s kolekciou mohla stretnúť v roku 1994 v japonskom Tokiu.

V budapeštianskom Petöfiho literárnom múzeu sprístupnili v roku 2001 výstavu umeleckých plagátov Marca Chagalla. Expozícia, ktorú zostavili zo zbierky istého viedenského súkromného zberateľa, obsahovala 57 litografií, originály prác z rokov 1933-1978.

Na snímke obraz "Narodeniny" od francúzskeho maliara ruského pôvodu Marca Chagalla.
Na snímke obraz „Narodeniny“ od francúzskeho maliara bieloruského pôvodu Marca Chagalla.Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons

Jej súčasťou boli aj rarity – diela, ktoré vznikli na špeciálnom druhu papiera, i plagáty, na ktorých figuruje autorov podpis, či venovanie.

Chagallovu retrospektívnu výstavu s dôrazom na prvých 20 rokov umelcovej tvorby otvorili v roku 2003 v parížskom Veľkom paláci.

Biblické motívy

Biblické motívy na viac ako 150 obrazoch, akvareloch, pasteloch a gvašoch Marca Chagalla mohla verejnosť vidieť v roku 2004 vo viedenskej Albertine. Obrazy znázorňujúce interpretácie Svätého Písma uchováva Museé National Message Biblique Marc Chagall vo francúzskom Nice.

V roku 2005 sa konala v Segedíne výstava 43 Chagallových ilustrácií k Odysei. Umelec ich vytvoril v rokoch 1974 – 1975. Inšpiroval sa gréckou krajinou, pamiatkami a mýtmi. Grécko navštívil v 50. rokoch minulého storočia (strávil tu dva roky) na pozvanie svojho tamojšieho vydavateľa.

V roku 2006 usporiadalo BA-CA Kunstforum vo Viedni prehliadku s názvom Marc Chagall – majstrovské diela 1908–1922. Vrcholom prehliadky boli monumentálne nástenné maľby, vytvorené v roku 1920 pre Židovské múzeum v Moskve.

Na snímke vyzdobené okno v katedrále vo francúzskom meste Remeš, ktorého autorom je Marc Chagall.
Na snímke vyzdobené okno v katedrále vo francúzskom meste Remeš, ktorého autorom je Marc Chagall.Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons

Ide o viacvrstvovú kompozíciu zloženú z niekoľkých plátien, ktoré spolu vytvárajú výtvarné zjednotenie židovských a ruských ľudových motívov a synagogickej maľby. Vo Viedni bolo možné vidieť aj zriedka vystavované maľby z ďalších galérií a inštitúcií.

Obrazy pútali pozornosť zlodejov

Obrazy Marca Chagalla často pútali pozornosť zlodejov. Niektoré z nich sa nenašli, ale napríklad v roku 2001 sa prekvapujúco vrátil na svoje miesto v Židovskom múzeu v New Yorku ukradnutý obraz Nad Vitebskom v hodnote jedného milióna dolárov. 

Obraz z roku 1914, zobrazujúci starého žobráka, vznášajúceho sa nad dedinou, objavili v mestečku Topeka v štáte Kansas, keď na pošte otvorili balík s označením „nedoručiteľné“. Zmiznutie obrazu zistilo Židovské múzeum 8. júla 2000.

Na snímke obraz do francúzskeho maliara Marca Chagalla s názvom "Ja a dedina".
Na snímke obraz do francúzskeho maliara Marca Chagalla s názvom „Ja a dedina“.Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons

Večer predtým sa v múzeu konala recepcia. Múzeum neskôr dostalo správu od Medzinárodného výboru pre umenie a mier, podľa ktorej Chagallov obraz vrátia až vtedy, keď zavládne medzi Izraelom a Palestínčanmi mier. Obraz zapožičala múzeu v New Yorku skupina súkromných zberateľov umenia z Ruska.

Chagallova tvorba ovplyvnila aj slovenských umelcov ako napríklad Cypriána Majerníka (1909 – 1945). Rodný dom Marca Chagalla vo Vitebsku, ktorý postavil jeho otec, sa stal umelcovým múzeom v roku 1997.

Marc Chagall zomrel 28. marca 1985 vo veku 97 rokov vo Francúzsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet