Na hlavný obsah

Gazprom naďalej obmedzuje dodávky plynu do Nemecka

Nemecký minister hospodárstva vyzval obyvateľov, aby energiou a plynom šetrili.

Gazprom naďalej obmedzuje dodávky plynu do Nemecka
Ilustračná snímka plynovej stanice. Foto: TASR/AP

Gazprom bez upozornenia prudko zvýšil tlak v plynovode, ktorým prúdi plyn cez Ukrajinu. Tvrdí to ukrajinský prevádzkovateľ miestnej siete. Upozorňuje, že to môže viesť k mimoriadnym situáciám, vrátane vytvorenia prasklín v plynovode pri ruských hraniciach. Moskva informáciu nekomentovala.

Cez ďalší plynovod, ktorý prechádza pod Baltským morom, Rusi plánujú znížiť dodávky plynu na 20-percent celkového objemu potrubia. Dôvodom je údajná oprava ďalšej turbíny, čo nemecká vláda označila za výhovorku.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tibor Macák.

Ďalšie redukovanie dodávok plynu cez Nord Stream 1 Berlín nijako neprekvapilo. Ruský prezident Vladimir Putin ho totiž avizoval počas návštevy Teheránu s tým, že veľa otázok okolo turbín je vraj stále otvorených.

Nemecko ruským tvrdeniam neverí

Spoločnosť Siemens Energy však všetky nejasnosti odmieta a celkom otvorene hovorí, že Moskva zámerne zdržuje dodanie colných dokumentov potrebných na prevoz turbíny do Ruska.

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck to označil za hanebnú hru Putina, ktorý chce rozbiť jednotu v podpore Ukrajiny. „Gazprom si stále vymýšľa iné dôvody a nemá ani len odvahu povedať, že je s nami v hospodársko-vojenskej konfrontácii. Namiesto toho fabrikuje nové smiešne príbehy o turbínach, čo jednoducho nie je pravda,“ povedal Habeck. Podľa neho len Gazprom a ruský prezident vedia, či úplne zastavia dodávky plynu do Nemecka. Minister hospodárstva síce označil situáciu za vážnu, ale odmietol paniku z nedostatku plynu.

Minister Habeck opätovne vyzval obyvateľov Nemecka, aby energiou a najmä plynom šetrili. Znížiť jeho spotrebu do začiatku zimného obdobia o 15 až 20 % považuje za realistický cieľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál