Na hlavný obsah

Gazprom obnovil dodávky zemného plynu cez Nord Stream 1

Objem však klesol z pôvodných 40 na súčasných 30 percent.

Gazprom obnovil dodávky zemného plynu cez Nord Stream 1
Plynovod Nord Stream 1. Foto: ČTK / Stefan Sauer

Cez potrubia na dne Baltského mora opäť prúdi zemný plyn, ktorý od Ruska nakupujú európske štáty.

Dodávky smerujúce do Nemecka obnovil ruský Gazprom po desiatich dňoch pravidelnej technickej údržby. Ich objem však klesol z pôvodných 40 na súčasných 30 percent.

Podľa ruskej štátnej agentúry TASS musí uplynúť určitý čas, kým plynovod dosiahne plnú kapacitu. Nemecko však nenecháva nič na náhodu a pripravuje sa na možnosť, že dodávky klesnú ešte viac.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tibor Macák.

Nezaobišlo sa to bez slovnej prestrelky

Gazprom krátko pred skončením technickej údržby síce potvrdil, že dodávky cez Nord Stream 1 obnoví, ale v obmedzenom objeme.

Redukovanie avizoval aj ruský prezident Vladimir Putim s tým, že na vine je Kanada, ktorá mešká s údržbou turbíny z taktických dôvodov, lebo vraj má svoje záujmy na európskom trhu.

„Jedna turbína potrebuje plánovanú údržbu, ale Kanada s jej návratom mešká pre sankcie voči Gazpromu, hoci ju vlastní Siemens,“ avizoval Putin.

Pravdou je, že materský koncern Siemens už s turbínou nemá nič spoločné, lebo pred rokmi založil dcérsku spoločnosť Siemens Energy, ktorá technicky zabezpečuje prevádzku plynovodu z nemeckej strany.

Turbínu previezli do Kanady ešte pred ruskou agresiou na Ukrajinu a teraz je už v Nemecku, odkiaľ ju prevážajú do ruskej stanice plynovodu pri pobreží Baltského mora.

Reakcia na Putinovu výčitku však nenechala na seba dlho čakať. Oponovala mu hovorkyňa nemeckého ministerstva hospodárstva Beate Baronová.

„Podľa našich informácií ide len o zámienku z ruskej strany a snažíme sa ju čím skôr vyvrátiť. Máme k dispozícii technické informácie, podľa ktorých ide o náhradnú turbínu, ktorú majú plánovane uviesť do prevádzky až v septembri,“ vyjadrila sa Baronová.

Napriek obnoveniu dodávok aj keď zredukovaného objemu plynu, Nemecko prijíma opatrenia na urýchlené ukončenie dovozu fosílnych palív z Ruska. V týchto dňoch uviedli do prevádzky ďalšie dva veľkokapacitné LNG terminály v Stade a Lubmine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál