Na hlavný obsah

Gazprom od stredy opäť zníži dodávky plynovodu Nord Stream 1

A to na 20 percent kapacity.

Gazprom od stredy opäť zníži dodávky plynovodu Nord Stream 1
Ilustračná snímka plynovej stanice. Foto: TASR/AP

Ruský plynárenský gigant Gazprom odstaví v stredu (27. 7.) ďalšiu turbínu plynovodu Nord Stream 1. Dôvodom je údržba. Tým sa dodávky plynu ďalej znížia na 33 miliónov metrov kubických denne, čo predstavuje približne 20 percent kapacity.

V súčasnosti je plynovod v prevádzke na približne 40 percent kapacity a jeho dodávky dosahujú približne 67 miliónov kubických metrov denne. Nemecko uviedlo, že nevidí žiadny technický dôvod na ďalšie obmedzenie dodávok plynu.

Nord Stream 1 je hlavnou trasou prepravy ruského plynu do Európskej únie. Jeho maximálna kapacita je až 167 miliónov metrov kubických denne.

Hovorca nemeckého ministerstva hospodárstva uviedol, že neexistuje žiadny technický dôvod na zníženie dodávok plynu cez plynovod Nord Stream 1.

„Toto oznámenie sme vzali na vedomie. Podľa našich informácií neexistuje žiadny technický dôvod na zníženie dodávok,“ povedal.

Podľa vyhlásenia Gazpromu sa denná kapacita ruskej kompresorovej stanice Portovaja zníži 27. júla o 06.00 h SEČ na 33 miliónov kubických metrov denne z dôvodu údržby ďalšej turbíny, informovala agentúra Reuters.

Prevádzku obnovili minulý týždeň

Tento mesiac bolo potrubie desať dní mimo prevádzky z dôvodu plánovanej údržby. Minulý týždeň obnovila prevádzku, ale objem dopravy zostal na 40 percentách.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň vyhlásil, že Gazprom je pripravený splniť svoje záväzky týkajúce sa vývozu plynu. Upozornil však, že kapacita plynovodu Nord Stream 1 by sa mohla ďalej znížiť v dôsledku pomalého postupu údržby zariadenia.

Politici v Európe opakovane varovali, že Rusko by mohlo túto zimu prerušiť dodávky plynu, čo by mohlo spôsobiť recesiu nemeckého hospodárstva a prudký nárast cien plynu pre spotrebiteľov.

Nemecko bolo minulý týždeň nútené zachrániť spoločnosť Uniper, najväčšieho ruského dovozcu plynu. Rusko trvá na tom, že je spoľahlivým dodávateľom energie, a odmieta obvinenia Západu, že využíva energiu na vydieranie Európy. Moskva tvrdí, že problémy EÚ s dodávkami si spôsobila sama svojimi obmedzeniami.

Cena plynu pre európsky dodávateľský trh v auguste rastie. Krátko po 17.30 h SELČ sa vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku dostala nad 176 eur za megawatthodinu (MWh), čo predstavuje nárast o viac ako desať percent. Pred rokom stál plyn v TTF približne 21 EUR/MWh.

Nemecká spoločnosť Siemens Energy odovzdala ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom dokumentáciu k opravenej turbíne potrebnej na prevádzku plynovodu Nord Stream 1.

Informovala o tom v pondelok (25. 7.) agentúra Reuters. Plynovod Nord Stream 1 je hlavnou trasou pre vývoz ruského zemného plynu do Európskej únie, ale od júna funguje len na 40 % kapacity, za čo Gazprom viní oneskorený návrat turbíny z opravy v Kanade.

Vrátenie zariadenia z opravy doma spoločnosti Siemens znemožnili sankcie, ktoré západný svet uvalil na Rusko za jeho agresiu voči Ukrajine.

Gazprom za problémy viní sankcie

Vláda v Berlíne popiera, že by za poklesom dodávok plynu stáli západné sankcie, hoci spoločnosť Siemens Energy už skôr potvrdila tento dôvod neschopnosti dodať turbínu z Kanady načas. Gazprom v pondelok varoval, že problémy so sankciami pretrvávajú a s nimi aj riziká pre objem dodávok.

Podľa Gazpromu problémy v obchodných vzťahoch súvisia so sankciami, ktoré Británia a Európska únia uvalili na Rusko a ruské spoločnosti. To znamená, že turbínu nie je možné dopraviť do Ruska, ako pred zavedením sankcií.

Bez problémov nie je ani riadna údržba ostatných energetických jednotiek kompresorovej stanice Portovaja, ktorá zabezpečuje plynulú prevádzku plynovodu Nord Stream 1.

Spoločnosť Gazprom uviedla, že opätovne vyzvala spoločnosť Siemens Energy na okamžitú podporu pri odovzdávaní všetkej potrebnej dokumentácie a objasňovaní nevyriešených otázok.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že Gazprom nainštaluje opravenú turbínu po návrate zariadenia z údržby. Spoločnosť potom upraví objem prepravovaného plynu tak, aby zodpovedal situácii.

Peskov však nepovedal, že objem plynu v Nord Stream 1 sa zvýši, namiesto toho uviedol, že je potrebné opraviť viac zariadení.

Podľa agentúry Reuters však jeho slová vyzneli optimisticky po týždňoch neistoty v súvislosti s opravami turbín v Kanade a pravidelnou desaťdňovou údržbou.

Tá sa skončila minulý týždeň podľa plánu, takže obavy Nemecka, že by sa plynovod nemusel vrátiť do prevádzky z politických dôvodov, sa nenaplnili.

„Očakávame, že ceny budú naďalej kolísať a neistota okolo Nord Stream 1 zostane vysoká,“ povedal Wayne Bryan, vedúci oddelenia prieskumu trhu s plynom spoločnosti Refinitiv.

„Ceny bude opäť určovať najmä vývoj okolo opravenej turbíny,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet