Na hlavný obsah

Grécki hasiči bojujú s požiarom pri národnom parku Dadia, horí aj na Lesbose

Požiare zúria aj v Taliansku a Slovinsku.

Grécki hasiči bojujú s požiarom pri národnom parku Dadia, horí aj na Lesbose
Na snímke vrtuľník hasí lesný požiar v Grécku. Foto: ČTK/XINHUA

Hasiči v Grécku bojujú s desiatkami požiarov porastu, ten najväčší ohrozuje národný park Dadia na severovýchode krajiny. Oheň na území s chránenými lesmi a mnohými druhmi vzácnych živočíchov, najmä vtákov, sa snaží zastaviť 320 hasičov.

Pomáhajú im dobrovoľníci aj vojaci. Nasadili tiež dve desiatky lietadiel a vrtuľníkov, uviedol denník Kathimerini. Požiare spôsobené suchým a horúcim počasím ďalej zúria aj v Taliansku a Slovinsku.

V Grécku v sobotu (23.7.) úrady zaznamenali 53 nových požiarov. Najrozsiahlejšie sú aktuálne pri parku Dadia v regióne Východné Macedónsko a Trácia, ktorý susedí s Tureckom, na Peloponéze a tiež na ostrove Lesbos. Tam sa oheň dostal až k pláži obľúbeného letoviska Vatera, evakuovať museli stovky turistov.

Požiar v oblasti národného parku Dadia postupuje už štvrtým dňom, v sobotu (23.7.) sa kvôli nemu evakuovali obyvatelia dediny Dadia. Prácu hasičom sťažuje vietor, ktorý neustále mení smer, a tiež vysoké teploty. Tie by dnes v Grécku mohli miestami vystúpiť až na 42 stupňov Celzia. Vlna horúčav má trvať ešte najmenej týždeň.

Oheň v národnom parku znepokojuje ochrancov prírody, pretože už zničil pozorovateľňu dravých vtákov a blíži sa k budovám správy parku.

Šéf prefektúry Evros Dimitris Petrovits agentúre AMNA povedal, že ochrana zvierat je prioritou a že pre zranených živočíchov vznikne dočasná záchrannát stanica.

Horí aj v Taliansku a Slovinsku

Lesné požiare sa nedarí skrotiť ani v oblasti pri hraniciach Slovinska a Talianska. Talianske úrady v sobotu (23.7.) nariadili evakuáciu troch stoviek ľudí z obce Savogna d’Isonzo pri slovinských hraniciach, pretože sa obávajú rozšírenia požiaru zo slovinskej zalesnenej oblasti Kras.

V oblasti Kras je nasadených viac ako 1000 hasičov, ktorým pomáhajú vojaci aj kolegovia zo zahraničia. Tí sa aktuálne sústredia na horu Trstelj a dedinu Renče, ktorá leží asi desať kilometrov južne od mesta Nova Gorica, uviedla agentúra STA.

V sobotu (23.7.) tam hasičov navštívil minister obrany Marjan Šarec, ktorý povedal, že vo vzduchu už sú všetky dostupné hasiace lietadlá a že pomáhajú aj stroje z Rakúska, Chorvátska, Talianska, Maďarska, Srbska a Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet