Na hlavný obsah

Grécki hasiči bojujú s požiarom v národnom parku Dadia

Zničil približne 2 200 hektárov lesa.

Grécki hasiči bojujú s požiarom v národnom parku Dadia
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/Kathimerini English Edition

Grécki hasiči v pondelok (25. 7.) pokračovali v boji s lesnými požiarmi na troch „frontoch“. Podľa agentúry AFP plamene už zničili aj približne 2 200 hektárov lesa v národnom parku Dadia. Ide o jeden z najdôležitejších chránených biotopov krajiny, ktorý je známy svojou kolóniou supov čiernych.     

V Dadii žijú tri zo štyroch druhov supov v Európe – sup čierny, sup bielohlavý a sup egyptský. A aj 36 z 38 druhov európskych dravcov. V biotopoch na území tohto parku žije aj 104 druhov motýľov, 13 druhov obojživelníkov, 29 druhov plazov a približne 65 druhov cicavcov. Z toho 24 druhov netopierov.

Agentúra AFP uviedla, že podľa hasičského zboru za posledných 24 hodín vypuklo v Grécku takmer 60 lesných požiarov. Požiare zúria na severe, východe a juhu Grécka vrátane turistami vyhľadávaného ostrova Lesbos, kde v nedeľu (24. 7.) muselo približne 200 ľudí opustiť dedinu Vrísa, aby unikli plameňom.

Minulý týždeň sa v niektorých častiach Grécka vyskytli teploty až do 42 stupňov Celzia. V pondelok už mierne klesli. Agentúra civilnej ochrany však upozornila, že riziko lesných požiarov je v Grécku vzhľadom na teploty a silný vietor naďalej vysoké.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet