Na hlavný obsah

Greenpeace nesúhlasí so zaradením zemného plynu a jadrovej energie medzi udržateľné investície

Chystá právne kroky.

Greenpeace nesúhlasí so zaradením zemného plynu a jadrovej energie medzi udržateľné investície
Ilustračná fotografia. Foto: RTVS

Organizácia Greenpeace podnikne právne kroky proti Európskej komisii a jej návrhu na zaradenie fosílneho plynu a jadrovej energie do zoznamu udržateľných investícií Európskej únie.

Predtým, ako sa bude môcť uskutočniť súdny proces, Greenpeace predloží Európskej komisii formálnu žiadosť o interné preskúmanie. Po ukončení s negatívnym výsledkom podá súdnu žalobu na Európsky súdny dvor (SDEÚ). Informovala o tom hovorkyňa organizácie Greenpeace Slovensko Patrícia Brandysová.

„Je ťažké nájsť slová, ktoré by dostatočne vyjadrili hlboké sklamanie z hlasovania veľkej skupiny našich europoslancov. Tí sa zase raz postavili na stranu fosílneho priemyslu. Podporili zaradenie fosílneho plynu a jadra medzi zelené investície,“ uviedla riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková.

Je potrebné investovať do obnoviteľných zdrojov energie a znižovať jej spotrebu

Juríková kritizuje, že sa to deje v čase, kedy Slovensko čelí rozsiahlemu suchu a horúčavám. Niektoré časti sú už nútené obmedzovať spotrebu vody. „Na riešenie klimatickej krízy a problému vysokých cien energií potrebujeme investície do obnoviteľných zdrojov energie. Taktiež do znižovania spotreby, nie investície do fosílneho plynu,” pokračuje.

Podľa stanoviska Klimatickej koalície je priradenie investícií do jadra a plynu k zelenej kategórii rozporuplným posolstvom pre Európu. „Na jednej strane hovoríme o tom, že chceme byť uhlíkovo neutrálny kontinent, na strane druhej sa dejú takéto veci,“ skonštatovala v reakcii organizácia.

Ak podľa nej Slovensko chce dosiahnuť uhlíkovú neutralitu a ochrániť občanov pred dôsledkami využívania fosílnych zdrojov, je potrebné prestať robiť kroky, ktoré ho uzamykajú v systéme, ktorý ich podporuje. A naopak treba začať pracovať na energetickej efektívnosti a podpore obnoviteľných zdrojov energie.

„Aktívna snaha slovenskej vlády podporiť tento návrh taxonómie na čele s premiérom Eduardom Hegerom je v priamom rozpore s jeho tvrdeniami o snahe chrániť klímu. Takéto kroky nechránia klímu ani bezpečnosť členských štátov a ich občanov,“ dodala koalícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko