Na hlavný obsah

Greenpeace žiada v Spojenom kráľovstve obmedzenie jednorazových plastov

Ročne sa podľa prieskumu vyhodí takmer 3 500 kusov plastových obalov.

Greenpeace žiada v Spojenom kráľovstve obmedzenie jednorazových plastov
Na snímke zlisovaný plastový odpad. Foto: TASR

Britské domácnosti ročne vyhodia 100 miliárd jednorazových plastových obalov. Také sú výsledky najväčšieho prieskumu o recyklácii odpadu v Spojenom kráľovstve, ktorý urobila organizácia Greenpeace. Zúčastnilo sa na ňom približne 100 000 domácností. Aktivisti preto žiadajú vládu, aby zákonom obmedzila používanie jednorazových plastov.

Téme sa venoval v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktor RTVS Viliam Ovsepian.

Varovný signál pre Britov

Na základe prieskumu aktivisti zistili, že každá domácnosť vyhodí týždenne v priemere 66 kusov plastových obalov. Ročne je to takmer 3 500 kusov. Vyše 80 % odpadu pritom tvoria obaly zo zeleniny a ovocia.

Riaditeľ organizácie Everyday Plastic Daniel Webb v písomnom stanovisku uviedol, že prieskum odhalil šokujúce údaje o množstve plastového odpadu v Británii. Je to varovný signál pre vládu, supermarkety a výrobcov, že túto odpadovú krízu musia urgentne riešiť.

Z celkového množstva plastov sa zrecykluje niečo viac ako desatina odpadu. Zbytok skončí na smetisku, v spaľovni, alebo v zahraničí. Obvykle v tretích krajinách.

Riaditeľka výskumu recyklácie odpadu z Univerzity College London Teresa Domenech Aparisiová pre RTVS hovorí, že aj samotné spaľovanie plastového odpadu ničí životné prostredie. Vzniká obrovské množstvo emisií, ktoré skončia v atmosfére.

Nezáleží pritom, či sa to deje v Spojenom kráľovstve, alebo v niektorej inej krajine ako napríklad v Turecku či v Malajzii. Tamojšie technológie navyše nezachytávajú toľko škodlivín, ako tie, ktoré sa používajú v Británii. Prieskum navyše zistil, že aj jednotlivé britské mestá majú rozdielnu recyklačnú politiku.

Poslanec londýnskeho zastupiteľstva Zack Polanski pre RTVS vysvetľuje, že pravidlá recyklácie by sa mali zjednotiť v celej krajine. Líšia sa dokonca v každej mestskej časti.

Ľudia sú z toho zmätení, pretože to, čo platí v mieste ich bydliska nemusí platiť napríklad tam, kde je samotný magistrát. Ďalším problémom je aj to, že obsah kontajnerov určených na recykláciu často skončí v spaľovni.

Britská vláda tvrdí, že čoskoro predstaví novú zálohovú schému pre ľudí a rozšíri takzvanú ekologickú zodpovednosť na výrobcov. V praxi by to malo znamenať nižšie množstvo jednorazových plastových obalov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál