Na hlavný obsah

Hasenie požiarov v Slovinsku komplikuje nevybuchnutá munícia

Zaevidovali už viac ako 500 výbuchov.

Hasenie požiarov v Slovinsku komplikuje nevybuchnutá munícia
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hasenie požiarov, ktoré v posledných dvoch týždňoch zúrili na západe Slovinska, komplikovala nevybuchnutá munícia z prvej svetovej vojny.

Hasiči a záchranári v oblasti Kras zaevidovali vyše 500 výbuchov, ale oblasť je nebezpečná aj po uhasení plameňov. Informovala o tom agentúra STA.

Pyrotechnici odhadujú, že pôda na frontovej línii z prvej svetovej vojny na rieke Soča stále ukrýva v priemere asi 70 kilogramov nevybuchnutej munície na štvorcový meter.

Mohlo dôjsť ku katastrofe

Lesný požiar sa rozšíril na ploche 3 500 hektárov na miestach ťažkých bojov zo začiatku minulého storočia. „Našťastie k výbuchom došlo tam, kde sme predpovedali, v zónach, ktoré sme zmapovali,“ povedal Darko Zonjič, veliteľ odmínovacej ženijnej jednotky.

„Najdôležitejšie bolo, že hasiči dodržiavali naše bezpečnostné pokyny, inak mohlo dôjsť ku katastrofe,“ dodal. Munícia najväčšieho kalibru býva hlbšie pod povrchom a vybuchuje, až keď sa okolitá pôda rozhorúči na asi 300 stupňov Celzia.

Pyrotechnici doteraz našli viac ako 250 kusov munície s celkovou hmotnosťou 1,4 tony. „Zďaleka nekončíme. Stále existujú horúce miesta, kde môže dôjsť k výbuchom. Prechádzanie cez miesta požiaru je stále nebezpečné,“ informoval Zonjič. Väčšinu nájdenej munície tvorili talianske a rakúske granáty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet