Na hlavný obsah

Hasiči spomalili šírenie požiaru blízko Yosemitského národného parku

Do nedele noci oheň spálil viac ako 63 kilometrov štvorcových lesnej pôdy.

Hasiči spomalili šírenie požiaru blízko Yosemitského národného parku
Požiar v Yosemitskom národnom parku. Foto: TASR/AP

Hasiči značne spomalili šírenie lesného požiaru v Kalifornii pri Yosemitskom národnom parku. Kalifornský úrad lesníctva a požiarnej ochrany (Cal Fire) vo svojom nočnom hlásení uviedol, že tímy dobre pokročili voči takzvanému Oak Fire a jeho aktivita nebola taká extrémna ako v predošlých dňoch.

Úrady nariadili evakuáciu viac ako 6 000 ľudí žijúcich v rozpätí niekoľkých míľ riedko obývanej oblasti na úpätí pohoria Sierra Nevada.

Hŕstka obyvateľov sa vzoprela príkazom a zostala, uviedla Adrienne Freemanová z americkej lesnej služby. Upozornila, že ľudia by mali urobiť, čo im kážu, keďže oheň sa pohybuje veľmi rýchlo.

Oheň zničil najmenej desať obytných a obchodných budov a poškodil päť ďalších, uviedol Cal Fire. Tímy prechádzajú cez horské mestá a posudzujú ďalšie škody.

V dôsledku požiaru je tiež uzavretých niekoľko ciest a podľa spoločnosti Pacific Gas & Electric viac ako 2 600 domovov a podnikov v oblasti bolo k pondelku bez elektriny. Guvernér Gavin Newsom už skôr pre okres Mariposa vyhlásil stav núdze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet