Na hlavný obsah

Heger očakáva finálne rozhodnutie o štvorkoalícii v posledné hodiny ultimáta SaS

Pripustil aj možnosť menšinovej vlády.

Heger očakáva finálne rozhodnutie o štvorkoalícii v posledné hodiny ultimáta SaS
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a predseda vlády SR Eduard Heger počas stretnutia v Prezidentskom paláci v Bratislave 22. júla 2022. Foto: TASR

Premiér Eduard Heger (OĽANO) očakáva finálne rozhodnutie k ďalšiemu osudu spoločnej štvorkoalície v posledné dni či hodiny pred vypršaním ultimáta zo strany SaS. Tá dala premiérovi čas na vyriešenie situácie do konca augusta. Ich hlavnou požiadavkou je odchod ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) z vlády.

„Máme do konca leta necelých šesť týždňov,“ vyhlásil Heger po piatkovom (22. 7.) stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Tento čas chce využiť na rokovania. „Celé svoje úsilie kladiem do komunikácie s koaličnými partnermi, toto považujem za jediný správny scenár,“ dodal.

Ako poznamenal, celý spor je zhmotnený len do osoby Igora Matoviča, ktorý podľa neho spustil prieskum popularity politikov. V ňom ako najnepopulárnejší skončil práve Matovič. Heger pripomenul, že v demokratických krajinách zostavenie koalície nie je postavené na prieskumoch popularity, ale na výsledkoch volieb. „Voliči vo voľbách rozhodnú, kto bude zostavovať koalíciu, čo sa udialo v roku 2020,“ upozornil.

Úspechy vlády a možné scenáre

Pracuje so scenárom, že štvorkoalícia dovládne celé funkčné obdobie. Pripustil však aj možnosť menšinovej vlády. „Toto ale bude následok zlého rozhodnutia strany SaS, pretože dá prednosť straníckemu záujmu, a nie záujmu krajiny,“ podčiarkol.

Otvorený je aj riešeniu, o ktorom sa zmienil predseda Sme rodina Boris Kollár, a tým je prepísanie koaličnej zmluvy. O návrh novej koaličnej zmluvy žiadala SaS. Heger dodal, že je za akékoľvek riešenie, ktoré by pomohlo koalícii dokončiť celé štvorročné obdobie. Vládny štvorlístok má podľa neho pekné výsledky.

Ako konštatoval, vláda za 2,5 roka zvládla veci, o ktoré sa predchádzajúce ani nepokúsili. Poukázal na dobré čísla výberu daní, nízku nezamestnanosť, či efektivitu výberu DHP. Spomenul tiež spustenie reformy nemocníc, školstva, súdnictva či národných parkov, tiež investíciu automobiliek Volkswagen či Volvo.

„Takto nevyzerá štát, ktorý by nefungoval. Takto vyzerá štát, ktorý robí výrazné pokroky. Verím, že leto poslúži na to, aby opadli emócie a aby sme sa mohli sústrediť na ďalšie výsledky, ktoré Slovensko potrebuje,“ uzavrel.

Skoré vyriešenie krízy

Prezidentka dúfa v skoré vyriešenie koaličnej krízy, za ktorú je zodpovedná vláda. Od premiéra očakáva kroky na zabezpečenie stability vlády. Výmenu ministrov označila za jednu z možných alternatív riešenia krízy.

Vládna kríza nie je podľa nej následkom náhody. „Nie je to vírus. Je to dôsledok veľmi konkrétnych udalostí, krokov a vyjadrení, ktorých podcenenie viedlo k tomu, že sme v situácii, že náš štát čelí veľkým vonkajším problémom a zároveň vnútornej nestabilite a nejasnému vývoju,“ vyhlásila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko