Na hlavný obsah

Hitlerove hodinky vydražili v USA za vyše milión dolárov

Aukčná sieň počítala s vyššou sumou.

Hitlerove hodinky vydražili v USA za vyše milión dolárov
Na snímke údajné Hitlerove hodinky. Foto: ALEXANDER HISTORICAL AUCTIONS

Hodinky, ktoré údajne patrili Adolfovi Hitlerovi, sa na aukcii v USA predali za 1,1 milióna dolárov (1 078 642 eur). Informoval o tom server BBC

Náramkové hodinky značky Huber, na ktorých je vyrytý hákový kríž a iniciály AH, získal anonymný kupec. Aukčná sieň Alexander Historical Auctions pôvodne počítala s tým, že sa predajú až za štyri milióny dolárov (3 922 337 eur).

Aukciu kritizovali

Podľa aukčnej siene ich dostal Hitler darom k 44. narodeninám v roku 1933, teda v roku, keď sa stal nemeckým kancelárom. Nie je ale isté, či ich niekedy nosil. Na konci vojny si ich ako suvenír odviezli francúzski vojaci, ktorí obsadzovali jeho alpské sídlo Berghof.

Dražbu vojnových memorabílií a najmä predmetov spojených s Hitlerom a nacistickým režimom vopred kritizovalo Európske židovské združenie (EJA).

Podľa jeho predsedu Menachema Margolina zaradenie týchto položiek do aukcie môže viesť k idealizácii nacistickej éry a nijako neslúži historickému poznaniu.

„Či už ide o dobré alebo zlé dejinné udalosti, treba ich uchovať. Ak pripomienky zničíte, nebude existovať dôkaz, že sa tie dejiny vôbec odohrali,“ obhajovala predaj zástupkyňa aukčnej siene Mindy Greensteinová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet