Na hlavný obsah

Holandsko začne očkovať rizikové skupiny proti opičím kiahňam

Ministerstvo počíta s očkovaním asi 32 000 osôb.

Holandsko začne očkovať rizikové skupiny proti opičím kiahňam
Vírus opičích kiahní. Foto: Twitter/Reuters

Holandsko začne s preventívnym očkovaním ľudí z rizikových skupín proti opičím kiahňam. Uviedlo to v piatok (8. 7.) miestne ministerstvo zdravotníctva. Vakcínu dostanú napríklad muži a transrodové osoby s HIV alebo sexuálni pracovníci.

Ministerstvo počíta s tým, že zaočkuje zhruba 32 000 osôb dvomi dávkami vakcíny, uviedli holandské médiá. Na preventívne očkovanie ľudí z rizikových skupín v piatok (8. 7.) vyzvali úrady aj vo Francúzsku.

Holandský minister zdravotníctva Ernst Kuipers uviedol, že ako prví dostanú vakcínu muži, ktorí požiadajú o lieky na tzv. preexpozičnú profylaxiu, ktorá znižuje pravdepodobnosť prenosu HIV.

Očkovacia kampaň sa potom rozšíri aj na ďalšie rizikové skupiny. Podľa ministra však potrvá niekoľko týždňov, kým vakcína dosiahne plnú účinnosť a posilní imunitu proti nákaze.

Podľa Kuipersa je cieľom očkovania obmedziť šírenie opičích kiahní a predísť tomu, aby sa stali endemickým (miestnym) ochorením.

Zdravotníkom úrad očkovanie neodporúča

Francúzsky zdravotnícky úrad HAS v piatok (8. 7.) podporil preventívne očkovanie osôb z rizikových skupín proti opičím kiahňam. Za tie HAS považuje mužov, ktorí majú pohlavný styk s mužmi, transrodové osoby, ktoré majú viacero sexuálnych partnerov, či sexuálnych pracovníkov.

Úrad naopak neodporúča očkovanie zdravotníkov, pre ktorých je však nevyhnutné dodržiavanie základných hygienických pravidiel.

Od polovice mája, keď sa choroba začala šíriť mimo afrických krajín, zaznamenalo Holandsko 400 prípadov nákazy. Vo Francúzsku je približne 600 potvrdených prípadov.

Podľa najnovšej správy Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) bolo v Európe zaznamenaných 6 000 prípadov tejto choroby, pričom zatiaľ nikto neumrel.

Na Slovensku je zatiaľ potvrdený len jeden prípad. Osoba sa pravdepodobne infikovala v zahraničí.

V Česku sa nákaza preukázala u 11 ľudí, uviedol v piatok (8. 7.) Štátny zdravotný ústav (SZÚ). Zdravotnícke úrady uviedli, že drvivá väčšina prípadov infekcie bola medzi mužmi, ktorí mali pohlavný styk s ďalšími mužmi.

Európska pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) minulý týždeň vyzvala európske štáty, aby konali koordinovane a ráznejšie proti šíreniu opičích kiahní na kontinente. Európsky šéf WHO Hans Kluge vyzval štáty, aby viac testovali a sledovali prípady ochorenia a zvýšili povedomie o tejto chorobe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet