Na hlavný obsah

Hornonitrianske bane a elektrárne chcú prejsť na zelenú energiu

Na projekty sa prišla pozrieť aj prezidentka Čaputová.

Koniec ťažby hnedého uhlia znamená koniec výroby tepla v elektrárni v Zemianskych Kostoľanoch z neekologického zdroja. Hornonitrianske bane a Slovenské elektrárne sa dohodli, že budú využívať solárnu energiu, biomasu či termálnu vodu.

Bane aj elektrárne sa na prechod na nové zdroje intenzívne pripravujú. Projekty ukázali v utorok (12. 7.) prezidentke Zuzane Čaputovej.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Po 70 rokoch tak elektráreň zo spaľovania uhlia prejde na zelené energie. Tie však nie sú určené na vykurovanie regiónu. Ambíciu dodávať teplo pre Prievidzu a okolie majú bane, no tiež nie z hnedého uhlia.

„Ponúkli sme také technológie, aby sa čo najviac využili obnoviteľné zdroje energií. Na toto ponúkame využitie geotermálnej energie z banských vôd. Pre Prievidzu to bude predstavovať objem až 20 % z objemu tepla pre celé mesto. Pre Nováky bude zase táto výroba predstavovať až 70 % objemu,“ avizuje predseda dozornej rady v spoločnosti Hornonitrianske bane Rastislav Januščák.

Teplo z banskej vody doplní teplo z biomasy, solárnej energie a v zimnom období čiastočné z plynu. Projekty na energie z obnoviteľných zdrojov už nie sú len víziami. Spustiť by ich mali v roku 2024.

„Dnes som videla na vlastné oči dobré, úspešné, perspektívne projekty, o ktorých budem môcť s väčšou dôveryhodnosťou a autenticitou hovoriť aj v zahraničí. Napríklad, aj na najbližšej ceste v Grécku, ktoré má tiež región, ktorý sa bude v tomto zmysle transformovať. Aj to bol dôvod dnešnej cesty,“ uviedla prezidentka Čaputová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny