Na hlavný obsah

Horskí záchranári evidujú viacero prípadov vyčerpania a kolapsov z tepla

Vyzývajú okrem iného na dodržiavanie pitného režimu.

Horská záchranná služba (HZS) eviduje viacero prípadov vyčerpania či kolapsov z tepla. Ak plánujete ísť na túru v týchto dňoch, je dobré vyraziť skoro ráno. Netreba sa spoliehať na vodu z prameňa, najmä v čase sucha. RTVS prináša rady odborníkov, na čo si treba dať pozor, aby ste sa vyhli zdravotným problémom.

Dodržiavať pitný režim, chrániť si hlavu, plánovať si kratšie trasy a najmä nepreceňovať svoje schopnosti. To sú ďalšie odporúčania horských záchranárov, ako predísť komplikáciám počas turistiky v horúčavách.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Túry v týchto dňoch by mali zvážiť napríklad ľudia s vysokým tlakom či srdcovými ochoreniami. Obzvlášť obozretný treba byť pri deťoch. „Aby rodičia dohliadali na pitný režim. Piť vtedy, keď som smädný, je už neskoro. A vyrážať na túru skôr ráno než pred obedom,“ odporúča Ján Knuteľ z HZS Slovenský raj.

Pri kolapsoch môžu zachrániť život automatické defibrilátory. V Slovenskom raji nájdete takéto defibrilátory napríklad na Čingove, v Dedinkách, na Kláštorisku, Podlesku a na Geravách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko