Na hlavný obsah

Hrozia v Bulharsku predčasné voľby? Snahy o vytvorenie vlády stroskotávajú

Ak zlyhá aj tretí pokus, prezident ich vypíše.

Hrozia v Bulharsku predčasné voľby? Snahy o vytvorenie vlády stroskotávajú
Dosluhujúci bulharský premiér Kiril Petkov. Foto: TASR/AP

Bulharská stredopravá strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) vo štvrtok (14. 7.) odmietla zostaviť novú vládu, čím priblížila krajinu k predčasným voľbám. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Úspešný vzorec podpory v tomto parlamente nemožno nájsť,“ uviedla popredná členka strany GERB Desislava Atanasovová.

Bulharský parlament vyslovil v júni po odchode jednej zo štyroch koaličných strán nedôveru vláde premiéra Kirila Petkova. Poverenie zostaviť nový kabinet následne dostal doterajší vicepremiér a minister financií Asen Vasilev. Ten však minulý týždeň oznámil, že nezískal podporu štyroch poslancov potrebných pre parlamentnú väčšinu.

Druhý najpočetnejší poslanecký klub bulharského parlamentu – GERB – vedie bývalý dlhoročný premiér Bojko Borisov.

Bulharský prezident Rumen Radev uviedol, že pred tretím a zároveň posledným pokusom o zostavenie vlády bude viesť nové kolo rokovaní s parlamentnými stranami.

V prípade, ak sa vládu nepodarí zložiť ani na tretí pokus, bude musieť Radev vymenovať úradnícku vládu. Následne by mal vypísať nové voľby, ktoré by sa mali uskutočniť v októbri, vysvetľuje Reuters.

Predĺženie politickej krízy v čase rastúcej inflácie a diplomatického sporu s Ruskom pravdepodobne ohrozí prístup Bulharska k miliardám eur z fondu obnovy EÚ. Poškodí tiež jeho vyhliadky na vstup do eurozóny v roku 2024.

Dosluhujúci premiér Petkov povedal, že predčasné voľby by boli skúškou toho, či si Bulhari želajú normálnu demokraciu, alebo pokračovanie rozkrádania verejného majetku. „Bude to takmer ako referendum za alebo proti mafii,“ vyhlásil.

Liberálny politik stál predtým na čele riadnej vlády len pol roka. Koalícia štyroch strán sa však rozpadla a v parlamente prišla o väčšinu po tom, čo ju opustilo populistické zoskupenie Je takýto národ (ITN) zabávača Slaviho Trifonova.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet