Na hlavný obsah

Index digitálnej ekonomiky a spoločnosti: Slovensko je pod priemerom EÚ

Je na 23. mieste z 27.

Index digitálnej ekonomiky a spoločnosti: Slovensko je pod priemerom EÚ
Foto: TASR/AP

Členské štáty Európskej únie (EÚ) počas pandémie koronavírusuvo svojom digitalizačnom úsilí napredovali. No stále sa im nepodarilo odstrániť medzery v digitálnych zručnostiach, digitálnej transformácii malých a stredných podnikov a pri zavádzaní pokročilých sietí 5G.

Vyplýva to z výsledkov indexu digitálnej ekonomiky a spoločnosti (DESI) za rok 2022, ktoré vo štvrtok (28.7.) zverejnila Európska komisia. Digitálnu transformáciu môže podľa nej urýchliť mechanizmus na podporu obnovy a odolnosti. A to s prostriedkami vo výške približne 127 miliárd eur určenými na reformy a investície do digitálnej sféry.

Slovensko je spomedzi európskej dvadsaťsedmičky na 23. priečke, čo je o jednu nižšie ako vlani. Nachádza sa tak tesne pod priemerom EÚ alebo okolo neho v rámci ukazovateľov v oblasti ľudského kapitálu.

Slovensko sa podľa DESI nachádza pod priemerom EÚ aj v rámci ukazovateľov v oblasti digitálnych verejných služieb.

Neudržalo krok s priemerom eurobloku pri ukazovateľoch hlavného internetového pokrytia a zavádzania pripojiteľnosti. Aj miera využívania pokročilých digitálnych technológií v podnikoch zaostáva za priemerom EÚ.

Komisia tiež uvádza, že skóre Slovenska v oblasti elektronického obchodu sa znížilo, keďže online predáva 13 percent malých a stredných podnikov. V roku 2020 to bolo 17 percent. Základné digitálne zručnosti má podľa DESI 55 percent Slovákov. Z hľadiska EÚ ich má 54 percent ľudí vo veku 16 až 74 rokov.

Na čele indexu sú Fínsko, Dánsko, Holandsko a Švédsko

Na čele indexu sa naďalej držia Fínsko, Dánsko, Holandsko a Švédsko, hoci aj tie majú nedostatky v kľúčových oblastiach. Za uplynulých päť rokov si svoje výsledky značne zlepšili Taliansko, Poľsko a Grécko.

Základnú úroveň digitalizácie vykazuje len 55 percent malých a stredných podnikov v EÚ. Umelú inteligenciu využíva len osem percent a veľké dáta len 14 percent podnikov.

Pripojiteľnosť vďaka optickému káblu v EÚ dosiahla mieru 50 percent. To znamená, že celkové pokrytie sieťou s veľmi vysokou kapacitou dosiahlo 70 percent. Narástlo aj pokrytie sieťou 5G v osídlených oblastiach, a to na 66 percent.

V prevažnej väčšine členských štátov, výnimkami sú Poľsko a Estónsko, doteraz pridelili len 56 percent celkového harmonizovaného spektra 5G.

Online poskytovanie kľúčových verejných služieb je už vo väčšine členských štátov EÚ bežné. Krajiny eurobloku vyčlenili v priemere 26 percent svojich prostriedkov v rámci mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti na digitálnu transformáciu. To je viac než povinný podiel 20 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko