Na hlavný obsah

Inšpirovali sa Prahou či Čile. Košice používajú zavlažovacie megavaky

Mnohým stromom chýba vlaha.

Košice ako prvé na Slovensku testujú zavlažovacie megavaky. V horúcom a suchom počasí pomáhajú najmä veľkým a starým stromom. Zatiaľ ich majú štyri – do každého sa zmestí 1 500 litrov vody. Podobný systém využívajú v Prahe či Santiagu de Chile.

Národná kultúrna pamiatka – Mestský park neďaleko košickej železničnej stanice – je plná krásnych stromov. Avšak mnohým pre nedostatok podzemnej vody chýba vlaha. Lipe malolistej však už nebude. Z vakov sa pre ňu postupne uvoľní 6 000 litrov vody.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Sú rozložené na hranicu vonkajšieho okruhu koruny práve preto, že pri tých starších stromoch je aktívna činná koreňová sústava práve v tejto časti (viď reportáž, pozn.) stromu,“ hovorí prevádzkovo-technický námestník SMsZ v Košiciach Peter Vrábel.

Spomínané množstvo vody by mal takýto strom dostať optimálne 4 až 5-krát ročne. Podľa správy mestskej zelene ide o efektívnejšie a menej prácne riešenie ako použitie cisterny alebo ručného zavlažovania.

„Voda sama vsiakne v priebehu 12 až 14 hodín a môžeme ďalší deň tento systém presunúť k inému stromu,“ pokračuje Marta Popríková, riaditeľka Správy mestskej zelene v Košiciach.

Každý z vakov za 1 000 eur má alarm a kladku. Alarm sa spustí už pri jemnom pohybe vakom, no a pre prípad odcudzenia majú aj GPS lokalizátor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny