Na hlavný obsah

IPčko otvára priestor mladým ľuďom s duševnými ťažkosťami

Koncept v sebe spája najnovšie poznatky zo psychológie a moderné technológie.

IPčko otvára priestor mladým ľuďom s duševnými ťažkosťami
Na fotografii interiér Flek klubu. Foto: flekklub.sk

V Trnave otvorilo IPčko priestor Flek klub. Má slúžiť ako platforma na pomoc mladým ľuďom s duševnými ťažkosťami, ktorí nemajú veľa iných možností, ako sa dostať k odbornej pomoci. Je to inovatívny koncept, spája v sebe najnovšie poznatky z oblasti psychológie a moderné technológie.

Chce sa priblížiť mladým online hráčom, streamerkám a ľuďom, ktorí preferujú online svet. Ponúkne zaujímavé voľnočasové aktivity aj bezplatnú psychologickú pomoc pre mladých. Organizácia IPčko to uvádza v tlačovej správe.

Psychológ a riaditeľ organizácie IPčko Marek Madro uviedol, že pandémia sa výrazne prejavila na duševnom zdraví mladých ľudí. Len v priebehu posledného polroka zaznamenali na ich linkách pomoci nárast počtu kontaktov o 36 percent.

O 20 percent stúpol aj dopyt po pomoci týkajúcej sa online bezpečnosti či internetových fenoménov. V klube sa budú cielene používať pozitívne aspekty online priestoru a technológií s cieľom poskytnúť mladým ľuďom priestor na rozvoj, získavanie nových zručností a vedomostí aj vyjadrenie kreativity.

V klube sa naučia bezpečnému správaniu v onlinovom priestore

„Neignorujeme však riziká, ktoré technológie a internet so sebou prinášajú. Práve naopak, mladí ľudia sa v klube prirodzene učia bezpečnému správaniu sa v onlinovom priestore,” vysvetlil Madro.

Flek klub finančne podporili aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, mesto Trnava, Nadačný fond Kaufland, ktorý spravuje Centrum pre filantropiu, a tiež Nadácia Orange.

„Posledné roky nám potvrdili, že moderný svet technológií bez hraníc je pre mladých ľudí rovnako dôležitý ako pocit bezpečia a anonymita, ktorú im vie poskytnúť psychologická pomoc,“ povedala štátna tajomníčka rezortu školstva Svetlana Síthová

Dodáva, že práve tieto dva svety sa im podarilo prepojiť v novom Flek klube v Trnave, ktorom budú psychológovia pomáhať mladým ľuďom formou, ktorá im je najbližšia.

V klube budú okrem online a offline hier organizované aj koncerty, diskusie či workshopy. Otvorené budú aj pre ľudí mimo komunity klubu. Nie je nutné, aby sa návštevníci a návštevníčky registrovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny