Na hlavný obsah

Jane Austenová sa nikdy nevydala. Láskou však prekypovali jej literárne diela

Počas jej života vychádzali romány anonymne.

Jane Austenová sa nikdy nevydala. Láskou však prekypovali jej literárne diela
Na snímke Jane Austenová. Foto: Britannica

Jane Austenová sa narodila 16. decembra 1775 v dedine Steventon v Hampshire. Bola to anglická spisovateľka, ktorá ako prvá dala románu jeho výrazne moderný charakter prostredníctvom zaobchádzania s obyčajnými ľuďmi v každodennom živote.

Od jej úmrtia uplynulo v pondelok (18. 7.) presne 205 rokov.

Počas svojho života vydala štyri romány: Rozum a cit (1811), Pýcha a predsudok (1813), Mansfield Park (1814) a Emma (1815). V týchto a v Presvedčení a Opátstve Northanger (vydané spolu po jej smrti v roku 1817) živo zobrazila život anglickej strednej triedy na začiatku 19. storočia.

Jej romány definovali dobový román o správaní, no stali sa aj nadčasovými klasikami, ktoré zostali kritickými a populárnymi aj viac ako dve storočia po jej smrti.

Blízkou jej bola sestra Cassandra

V rodnej dedine bol jej otec, reverend George Austen, rektorom. Bola druhou dcérou a siedmym dieťaťom v osemčlennej rodine – šiestich chlapcov a dvoch dievčat. Jej najbližšou spoločníčkou po celý život bola jej staršia sestra Cassandra. Obe sa nevydali.

Ich otec bol učenec, ktorý vo svojich deťoch podporoval lásku k učeniu. Jeho manželka Cassandra (rodená Leighová) bola šikovná žena, známa svojimi improvizovanými veršami a príbehmi. Veľkou rodinnou zábavou bolo herectvo.

Živý a láskavý rodinný kruh Jane Austenovej poskytol stimulujúci kontext pre jej písanie. Jej najstaršie známe spisy pochádzajú približne z roku 1787. O šesť rokov neskôr napísala veľké množstvo materiálu, ktorý sa zachoval v troch rukopisných zošitoch – Prvý zväzok, Druhý zväzok a Tretí zväzok.

Obsahujú hry, verše, krátke romány a iné prózy a ukazujú, že Austenová sa zaoberala paródiou existujúcich literárnych foriem, najmä žánrov sentimentálneho románu a sentimentálnej komédie.

Cenzurované listy

Jej prechod k serióznejšiemu pohľadu na život je evidentný v Lady Susan, krátkom epištolárnom románe napísanom v rokoch 1793–94 (nevydaný až do roku 1871). Ide o portrét ženy usilujúcej sa uplatniť svoju vlastnú silnú myseľ a osobnosť až do spoločenského sebazničenia. Je to štúdia frustrácie a osudu ženy v spoločnosti, ktorá nemá využitie pre svoj talent.

Ako uvádza portál Britannica, v roku 1802 vraj Austenová súhlasila so sobášom s Harrisom Bigg-Witherom, 21-ročným dedičom hampshireskej rodiny, ale nasledujúce ráno si to rozmyslela. Existuje aj množstvo vzájomne si odporujúcich príbehov, ktoré ju spájajú s niekým, do koho sa zamilovala, no veľmi skoro zomrel.

Cassandra bola žiarlivou strážkyňou súkromného života svojej sestry a po jej smrti cenzurovala zachované listy a mnohé zničila. Ale Austenovej romány poskytujú nesporný dôkaz, že ich autorka pochopila prežívanie a sklamanie z lásky.

V Chawtone našla stratenú umeleckú dušu

Po náročných rokoch, keď jej v roku 1809 umrel otec a najbližšia priateľka, Janin brat Edward poskytol svojej matke a sestrám veľkú chatu v dedine Chawton, v rámci svojho panstva v Hampshire neďaleko Steventonu.

Tu Austenová začala pripravovať Rozum a cit aj Pýchu a predsudok na vydanie. Povzbudzoval ju jej brat Henry, ktorý pôsobil ako sprostredkovateľ s jej vydavateľmi. Podnietila ju zrejme aj potreba peňazí.

Vydavateľ Thomas Egerton súhlasil s vydaním diela Rozum a cit, ktoré vyšlo anonymne v novembri 1811. Obe popredné recenzie, Critical Review a Quarterly Review, privítali jeho zmes poučenia a zábavy.

Stala sa etablovanou (hoci anonymnou) autorkou. Zdá sa, že obdobie po roku 1811 bolo tým najvďačnejším v jej živote. Bola spokojná s tým, že videla svoju prácu v tlači. Dostávala aj dobré recenzie a vedela tiež, že romány sú široko čítané.

Recenzenti chválili romány pre ich morálku a zábavnosť, obdivovali kresbu postáv a vítali domáci realizmus ako osviežujúcu zmenu oproti vtedy módnej romantickej melodrámy.

Známou sa stala až po smrti

Posledných 18 mesiacov svojho života bola Austenová zaneprázdnená písaním. V januári 1817 začala písať Sanditon, robustnú a zosmiešňujúcu satiru o kúpeľoch a invalidite. Tento román nedokončila pre zhoršujúce sa zdravie.

Vtedajšie klinické posúdenie určilo, že trpí Addisonovou chorobou (chronická nedostatočnosť nadobličiek, ktoré nedokážu produkovať dostatočné množstvo hormónov kortizol a aldosterón). Jej stav kolísal, dva mesiace pred smrťou ju previezli do Winchesteru do starostlivosti odborného chirurga. Zomrela 18. júla 1817 a o šesť dní neskôr ju pochovali vo Winchesterskej katedrále.

Jej autorstvo oznámil svetu jej brat Henry, ktorý dohliadal na vydanie knihy Opátstvo Northanger a Presvedčenie. Počas jej života sa objavila adekvátna odpoveď zodpovedajúca povahe jej úspechu – recenzia sira Waltera Scotta o Emme v Quarterly Review z marca 1816.

Tam túto „bezmennú autorku“ vítal ako majstrovského predstaviteľa moderného románu v novej realistickej tradícii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet