Na hlavný obsah

Jedna z obetí zosuvu ľadovca v Taliansku je z Česka

Asi 20 osôb je ešte nezvestných.

Jedna z obetí zosuvu ľadovca v Taliansku je z Česka
Na snímke zosuv ľadovca v Taliansku, ktorý si vyžiadal viacero obetí. Foto: SITA/AP

Jedna z obetí nedeľného (3. 7.) zosuvu ľadovca v talianskych Alpách je z Česka, napísal denník Il Messaggero. Obetí je zatiaľ osem, identifikovať sa podarilo štyri, z toho traja sú Taliani. Asi 20 osôb je podľa Talianskej horskej služby nezvestných. Podľa denníka Il Messaggero sú medzi nimi vrátane Talianov, Rumunov, Rakúšana, Francúza aj štyria Česi. Informácie a počty nezvestných sa však líšia.

Pri zosuve ľadovca na hore Marmolada sa zranilo osem ľudí vrátane dvoch cudzincov, ich národnosť ale talianske médiá neuvádzajú. Niektoré médiá, napríklad televízia SkyTg24 alebo agentúra ANSA, píšu na svojich weboch o deviatich zranených.

Pozemných záchranárov v nedeľu (3. 7.) večer pre možný ďalší zosuv ľadovca z miesta odvolali, päť nasadených helikoptér pátralo ďalej. Cez noc sa v pátraní pokračovalo s pomocou dronov a termokamier.

Hluk a čierna vlna

„Počuli sme hluk, ako keď veľmi silno prší. Otočili sme sa a videli šesť alebo sedem ľudí, ktorí začali utekať, aby unikli. Ale veľmi rýchlo dorazila čierna vlna a všetko zasypala,“ povedala v rozhovore pre stanicu Tgr Rai Trentino žena, ktorá sa na horu vydala so svojím mužom. „Boli tam horskí lídri, ktorí nás o chvíľu upokojili a zavolali záchranárov. Povedali nám, čo máme robiť,“ dodala.

„Niečo také som na Marmolade ešte nevidel. Nebola to obvyklá zimná lavína, druhý alebo tretí stupeň, to bola príroda. Ak by sme chceli vykonať porovnanie so stavbou, mohli by sme hovoriť o zlyhaní konštrukcie,“ povedal agentúre ANSA jeden zo záchranárov.

„Je jasné, že ide o meteorologickú záležitosť, ktorú nedokážu predpovedať ani tí najlepší sprievodcovia,“ dodal.

Extrémne teplo

Na vrchole Marmolady, ktorá je s 3 343 metrami nad morom najvyššou horou Dolomit, v sobotu (2. 7.) namerali teplotný rekord desať stupňov Celzia. „To je extrémne teplo,“ povedal talianskej štátnej televízii RAI alpský záchranár Walter Milan. „To je niečo úplne mimoriadne,“ doplnil.

Carlo Budel z chaty Capanna Punta Penie hovoril na instragrame o „najhoršom možnom čase a dni, keď sa ten kus mohol uvoľniť“. Krátko po poludní sa v letnú nedeľu na obľúbenom masíve nachádzalo veľké množstvo horolezcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet