Na hlavný obsah

Jednota dôchodcov Slovenska žiada vyššie dotácie na liečebné pobyty

Po novom musia seniori doplatiť minimálne 210 eur.

Jednota dôchodcov Slovenska žiada vládu, aby seniorom prispela vyššou sumou na liečebné pobyty. V súčasnosti môžu na rekreáciu získať 50-eurový príspevok. Drahé energie, či potraviny však spôsobujú, že si musia priplácať viac. Mnohí dôchodcovia preto zvažujú, či si to vôbec môžu dovoliť.

Pobyty v kúpeľoch zdraželi. Zariadenia si do ceny pobytu premietajú drahšie energie, či potraviny. Aj seniori si musia viac doplácať. Kým doteraz to bolo približne 140 eur, po novom už musia z peňaženky vytiahnuť najmenej 210 eur.

„Pobyt trvá zhruba sedem dní a doplácajú si od 180 do 280 eur. Čo je pre slovenského seniora pomerne vysoká suma a nepostačuje na to, aby sme pokryli náklady, ktoré teraz kúpeľné zariadenia znášajú,“ uviedol generálny riaditeľ Prírodných jódových kúpeľov Číž Michal Fajin.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Jednota dôchodcov preto oslovila predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby im pomohol presadiť vyšší príspevok od štátu. Kollár už o navýšení dotácie na kúpele pre seniorov rokoval s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO).

„Žiadali sme aspoň 30 až 50 eur, čiže raz toľko ako sme mali. Nám by to veľmi zľahčilo pobyt, lebo my to využívame na sto percent,“ poznamenal Michal Kotian, predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku.

Konfederácia odborových zväzov podľa hovorkyne Martiny Némethovej uvíta, ak sa štátna účelová dotácia na jeden poukaz, ktorý je aktuálne 50 eur, zvýši. „Zvýši sa tým dostupnosť pre dôchodcov, ktorí sa budú môcť takto odrekreovať,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika