Na hlavný obsah

John Dee bol anglickým kráľovským vedcom, zomrel však osamelý

Zmienky o jeho smrti sa líšia.

John Dee bol anglickým kráľovským vedcom, zomrel však osamelý
Na snímke John Dee. Foto: Wikipedia - voľné dielo

Anglický alchymista, astrológ, prírodný filozof a matematik John Dee sa narodil 13. júla 1527. Počas svojho života slúžil kráľovskému dvoru, cestoval po Európe a navštívil aj Slovensko. Bol však považovaný i za okultistu.

Od jeho narodenia uplynulo v stredu (13. 7.) presne 495 rokov.

Od štúdia po vedeckého poradcu kráľovnej

Dee študoval na St. John’s College v Cambridge v roku 1542, kde získal magisterský titul o ďalších šesť rokov neskôr. Svoje vedecké štúdie podnikol okrem britských ostrov aj na starom kontinente. Vycestoval na krátku návštevu v roku 1547 a potom na dlhšiu trojročnú do Dolnej zemi.

Odmietol profesúru matematiky na parížskej univerzite v roku 1551 a podobnú pozíciu na univerzite v Oxforde v roku 1554, zrejme v nádeji, že získa oficiálnu pozíciu s anglickou korunou.

Po svojom návrate do Anglicka sa Dee pripojil ku kráľovskému dvoru a ponúkal výučbu matematických vied dvoranom aj moreplavcom.

Slúžil tiež ako poradca a astrológ, okrem iného, kráľovnej Márie I. Táto činnosť ho v roku 1555 priviedla do väzenia na základe obvinenia z toho, že je kúzelník, ale čoskoro ho prepustili.

Po nástupe Alžbety I. na trón v roku 1558 sa Dee stal vedeckým a lekárskym poradcom kráľovnej.

Najväčšia knižnica v Anglicku

V polovici 60. rokov 16. storočia sa usadil v Mortlake neďaleko Londýna. Tam vybudoval laboratórium a zhromaždil v tom čase najväčšiu súkromnú knižnicu v Anglicku, ktorá údajne obsahovala viac ako 4 000 kníh a rukopisov.

Bol rovnako veľkorysý pri sprístupňovaní svojej knižnice učencom, ako aj pri pomoci mnohým odborníkom z praxe, ktorí žiadali o radu.

Ako uvádza portál Britannica, Dee sa dôverne podieľal na položení základov pre niekoľko anglických prieskumných ciest. Inštruoval kapitánov a lodivodov v princípoch matematickej navigácie, pripravoval mapy na ich použitie a vybavil ich rôznymi navigačnými prístrojmi.

V roku 1582 Dee tiež odporučil Anglicku, aby prijalo gregoriánsky kalendár, ale v tom čase anglikánska cirkev odmietla prijať takúto inováciu.

Kontroverzné aj prelomové diela

V roku 1558 vydal Propaedeumata Aphoristica (Aforistický úvod), v ktorom prezentoval svoje názory na prírodnú filozofiu a astrológiu.

Dee pokračoval v diskusii o svojich okultných názoroch v roku 1564 s Monas hieroglyphica (Hieroglyfická monáda), kde ponúkol jediný matematicko-magický symbol ako kľúč k odomknutiu jednoty prírody.

Okrem úpravy prvého anglického prekladu Euklidových prvkov (1570) pridal Dee vplyvný predslov, ktorý ponúkol silný manifest o dôstojnosti a užitočnosti matematických vied.

Okrem toho, rovnako vášnivo, ako veril v užitočnosť matematiky pre svetské záležitosti, Dee vyjadril presvedčenie o okultnej sile matematiky odhaliť božské tajomstvá. Tvrdil tiež, že sa rozpráva s anjelmi.

Posledné roky strávil osamelý

Keď sa vrátil do Anglicka, jeho priatelia pre neho získali peniaze a prihovorili sa v jeho mene u kráľovnej Alžbety. Hoci ho v roku 1596 vymenovala za dozorcu Manchester College, posledné roky Dee boli poznačené chudobou a izoláciou.

Dlho sa hovorilo, že zomrel v Mortlake v decembri 1608 a že bol pochovaný v tamojšom anglikánskom kostole. Existujú však i dôkazy, že k jeho smrti došlo nasledujúci marec v londýnskom dome jeho známeho Johna Pontoisa.

Je pravdepodobné, že William Shakespeare modeloval postavu Prospera v diele Búrka (1611) podľa kariéry Johna Deeho.

Navštívil aj Slovensko. Bolo tomu tak v roku 1584, keď spolu s Edwardom Kelleym prišli do Kežmarku. Dostali pozvanie od šľachtica Albrechta Laskeho, ktorý chcel znovu získať svoje niekdajšie kežmarské majetky, no mal hlboko do vrecka. Vraj, ak by mu alchymisti premenili obyčajný kov na zlato, bolo by to o inom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet