Na hlavný obsah

Johnson neplánuje odstúpiť. V ťažkých časoch musí vláda pokračovať, tvrdí

Hovoril o časoch najväčšej vojny v Európe za desaťročia.

Johnson neplánuje odstúpiť. V ťažkých časoch musí vláda pokračovať, tvrdí
Britský premiér Boris Johnson počas vystúpenia v parlamente. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson, ktorý po rezignácii dvoch svojich ministrov a ďalších vládnych úradníkov čelí narastajúcemu tlaku, aby sa funkcie vzdal, v stredu (6. 7.) odmietol možnosť, že by odstúpil.

Poslancom v parlamente povedal, že práve v týchto ťažkých časoch musí vláda pokračovať v práci. „Toto je presne čas, kedy by ste očakávali, že vláda neodíde a bude pokračovať v práci,“ povedal Johnson podľa agentúry Reuters.

Pripomenul, že ekonomika čelí ťažkým časom v súvislosti s ruskou vojnou na Ukrajine. Vyhlásil tiež, že jeho vláda pristúpila k „najväčšiemu zníženiu daní za desaťročia“.

Johnson čelil v stredu tvrdej kritike napríklad od šéfa labouristov Keira Starmera. Ian Blackford zo Škótskej národnej strany sa Johnsona pýtal, „koľko ministrov musí ešte odísť, aby (ministerský predseda) zobral pero a podpísal rezignáciu“.

K demisii znovu vyzval Johnsona aj konzervatívny poslanec a exminister pre brexit David Davis.

„Pred šiestimi mesiacmi som vyzval premiéra na rezignáciu. Už vtedy bolo jasné, že jeho vládnutie vytvára množstvo problémov, ktoré paralyzujú vládu. Dnes ho žiadam, aby urobil čestný krok a aby dal prednosť národným záujmom pred záujmami vlastnými,“ povedal v parlamente Davis.

Johnson v reakcii na jeho slová uviedol, že s ním „absolútne nesúhlasí“. Podľa premiéra zostať vo funkcii neznamená ísť proti národným záujmom. Ako následne doplnila Johnsonova hovorkyňa, premiér sa napriek nedávnym rezignáciám domnieva, že má naďalej podporu svojich poslancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet