Na hlavný obsah

Kajúcnik Slobodník vypovedal v kauze Kuciak, spomínal aj Fica a Kaliňáka

Bývalý premiér svedka označil za klamára.

Kajúcnik Slobodník vypovedal v kauze Kuciak, spomínal aj Fica a Kaliňáka
Svedok Bernard Slobodník na súdnom pojednávaní. Foto: TASR

Marianovi Kočnerovi záležalo na tom, aby sa nevyšetrovala kauza Technopol, o ktorej písal aj Ján Kuciak. Tvrdí to kajúcnik Bernard Slobodník, ktorý sa v utorok (12. 7.) postavil pred súd v prípade nájomnej vraždy novinára. Vo výpovedi pritvrdil a dodal, že o vyšetrovanie tohto zločinu sa intenzívne zaujímal aj vtedajší premiér.

V kauze Technopol išlo o ovládnutie firmy ľuďmi z Kočnerovho okolia. Tento prípad vyšetrovala finančná polícia, ktorú vtedy viedol Slobodník. „Vnímal som nátlak na moju osobu a požiadavky Bödöra. Stále tlmočil, že je to žiadosť Kočnera. Bödörovi. Hraškovi a Gašparovi som niekoľkokrát, na ich požiadanie a príkaz, dal informáciu o stave konania Technopolu,“ vypovedal.

Slobodník takto opisoval stretnutia vtedajšieho vedenia polície, ktorého bol súčasťou, s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom. Išlo im o to, aby sa vyšetrovanie prípadu predlžovalo. Kajúcnik priznal, že sa asi dvakrát stretol s Kuciakom a bavili sa aj o prípade Technopol. Po vražde novinára nastal poplach.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Výpoveď považujeme za podstatnú z hľadiska podanej obžaloby. Samozrejme, nebudem teraz hodnotiť dôkazy,“ uviedol dozorujúci prokurátor Matúš Harkabus. Naopak, Kočnerov obhajca Marek Para v nej vidí množstvo rozporov.

Kajúcnik Slobodník rozprával aj o tom, akú mal Bödör moc a vplyv v polícii. Tvrdí, že nie raz počul podnikateľa, ako volá s vtedajším premiérom Robertom Ficom alebo ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (obaja Smer-SD). „Bödör bol primáš tohto všetkého a myslím si, že bol aj Kočnerovým primášom,“ dodal.

Na výsluch kajúcnika reagoval aj Fico. Slobodníka označil za klamára. Naopak, vyzdvihol prácu Kaliňáka a Tibora Gašpara ako vtedajšieho šéfa policajtov. Treba dodať, že všetkých menovaných stíhajú pre spojitosť so zločineckou skupinou, na ktorej vrchole stál podľa polície aj Bödör.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko