Na hlavný obsah

Kalifornský požiar Oak pri Parku Yosemite stále nie je pod kontrolou

Dym vidno aj z obežnej dráhy.

Kalifornský požiar Oak pri Parku Yosemite stále nie je pod kontrolou
Požiar v Yosemitskom národnom parku. Foto: TASR/AP

Tisíckam hasičov sa stále nedarí dostať pod kontrolu požiar menom Oak, ktorý vypukol v blízkosti Yosemitského národného parku. Oheň sa už po niekoľkých hodinách šírenia stal najväčším tohtoročným požiarom v Spojených štátoch.

Podľa informácií rozhlasovej stanice NPR teraz horí asi 63 kilometrov štvorcových. Dym je viditeľný aj z Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Marty Vittori, jeden zo 6 000 ľudí evakuovaných kvôli požiaru, stanici NPR opísal, že požiar sa blížil veľmi rýchlo. „Vyliezol som na dvor a videl som ‚variaci sa mrak‘. Hneď som vedel, že je to blízko,“ uviedol Vittori.

Požiar Oak sa šíri rýchlo aj kvôli silnému vetru, ktorý zanáša horiace predmety až štyri kilometre ďaleko. Tam neskôr vznikajú nové ohniská. 

Americká vesmírna agentúra NASA publikovala snímky dymu, ktorý jasne vidno aj z obežnej dráhy. Najväčší oblak dymu sa teraz nachádza zhruba 450 kilometrov severne od Los Angeles.

Začiatok obdobia ohňov v Kalifornii

Guvernér Kalifornie Gavin Newsom cez víkend vyhlásil stav núdze v centrálnej časti štátu. Podľa spravodajského webu BBC incident predstavuje „zlovestný“ začiatok kalifornského obdobia ohňov.

Požiar Oak vypukol v piatok (22. 7.) popoludní v predhorí horského masívu Sierra Nevada. K sobotňajšiemu (23. 7.) ránu sa rozrástol na približne 25 kilometrov štvorcových.

V nedeľu (24. 7.) ráno potom agentúra Cal Fire monitorujúca lesné požiare hlásila 58 kilometrov. V pondelok (25 .7.) je to už 63 kilometrov.

Plamene zničili niekoľko budov v kopcovitej vidieckej oblasti. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne ľudské obete. Ohnisko Oak svojou rozlohou rýchlo prekonal požiar Washburn, ktorý v prvej polovici mesiaca ohrozoval háj obrovských sekvojí na južnom okraji parku Yosemite. Ten sa hasičom podarilo dostať pod kontrolu.

„Ohňové sezóny“ sú v Kalifornii v posledných rokoch dlhšie a ničivejšie. Riziko šírenia plameňov je spôsobené dlhodobým nedostatkom vlahy a otepľovaním na americkom západe, ktoré odborníci považujú za súčasť globálnej zmeny klímy.

„Vedci uvádzajú, že počasie bude mať naďalej extrémnejšiu povahu. Lesné požiare budú častejšie, ničivejšie a viac nevyspytateľné,“ napísala agentúra AP.

Nebezpečne vysoké teploty v častiach USA očakávajú meteorológovia aj po zvyšok tohto týždňa. Ukazujú to vizualizácie na webe denníka The New York Times.

Najhoršiu situáciu predpovedá Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) pre oblasti na dolnom toku rieky Mississippi a juhovýchod Texasu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet