Na hlavný obsah

Kam sa Slováci tento rok chystajú na dovolenku a koľko sú na ňu ochotní minúť?

Takmer polovica Slovákov plánuje leto na Slovensku.

Kam sa Slováci tento rok chystajú na dovolenku a koľko sú na ňu ochotní minúť?
Ilustračná snímka - dovolenka v Chorvátsku. Foto: TASR

Takmer polovica Slovákov plánuje leto na Slovensku a 37 % opýtaných si z finančných dôvodov nedopraje tento rok dovolenku vôbec

Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizoval portál Kariéra.sk. Pandémia za uplynulé obdobie výrazne zasiahla cestovný ruch a priniesla množstvo obmedzení v cestovaní.

Aktuálne vládne uvoľnenie opatrení vo väčšine dovolenkových destinácií. Väčšina Slovákov sa však chce zmestiť do rozpočtu 1 000 eur na osobu a viac ako polovica opýtaných buď neplánuje tento rok žiadnu dovolenku alebo im to neumožňuje aktuálna finančná situácia.

Dovolenkové plány Slovákov

Do prieskumu sa zapojilo 3 255 respondentov. Vyplýva z neho, že takmer 25 % opýtaných sa nechystá na žiadnu dovolenku.

Aktuálna ekonomická situácia a napätý rodinný rozpočet nedovoľuje až 37 % opýtaných plánovať tento rok letnú dovolenku. Napriek turbulentnej dobe sa vycestovať chystá viac ako 38 % respondentov.

Takmer polovica Slovákov ostane doma

Napriek uvoľneným protipandemickým opatreniam a možnosti vycestovať za hranice, až 49 % opýtaných preferuje dovolenku na Slovensku. Dovolenku doma aj v zahraničí plánuje vyše 14 % Slovákov.

K moru sa chystá 32 % Slovákov, 6 % sa nebráni absolvovať poznávací zájazd v zahraničí.

Dovolenkový rozpočet

Výrazným faktorom, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v rozhodovaní kam na dovolenku sú financie. Inflácia je najvyššia za posledných 22 rokov a blíži sa k 12 %, zdražovanie energií a potravín výrazne ovplyvnilo nielen rozpočet, ale aj rozhodnutie Slovákov, koľko sú ochotní minúť na dovolenku.

Aj z toho dôvodu sa viac ako tretina nechystá tento rok dovolenkovať a 13 % môže zo svojho rodinného rozpočtu ukrojiť do 200 eur na jedného člena. Takmer 20 % opýtaných plánuje na dovolenku minúť 200 až 500 eur.

Približne pätina opýtaných (18 %) má k dispozícii 500 až 1 000 eur. Viac ako 1 500 eur na osobu je ochotných zainvestovať len necelých 8 % Slovákov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko