Na hlavný obsah

Kandidát na britského premiéra Sunak chce byť k Číne nekompromisný

Označil ju za "hrozbu číslo jeden" pre bezpečnosť Británie i sveta.

Kandidát na britského premiéra Sunak chce byť k Číne nekompromisný
Kandidát na lídra britskej Konzervatívnej strany Rishi Sunak. Foto: TASR

Kandidát na post predsedu britskej Konzervatívnej strany Rishi Sunak v nedeľu (24. 7.) sľúbil, že ak sa stane novým britským premiérom, zaujme k Číne neústupčivý postoj. Čínu označil za „hrozbu číslo jeden“ pre bezpečnosť Británie i sveta.

Politici v Británii a na Západe rozprestierajú červený koberec a privierajú oči nad nehanebným konaním a ambíciami Číny. Zmením to v prvý deň, keď budem premiérom,“ povedal bývalý britský minister financií.

Čína podľa neho kradne britské technológie, preniká na britské univerzity a podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina v zahraničí nákupom ruskej ropy.

Vraj vyvíja úsilie na zastrašovanie svojich susedov vrátane Taiwanu. Dodal, že Čína takisto nepretržite manipuluje svetové hospodárstvo.

Návrhy opatrení

Sunak navrhol zatvorenie všetkých 30 Konfuciových inštitútov v Spojenom kráľovstve s cieľom zabrániť šíreniu čínskeho vplyvu prostredníctvom kultúrnych a jazykových programov.

Takisto chce odstrániť Komunistickú stranu Číny z britských univerzít. Chce zaviesť opatrenie, na základe ktorého budú musieť inštitúcie vyššieho vzdelávania zverejniť zahraničné financovanie vo výške viac ako 50 000 libier (približne 58 726 eur).

Želá si, aby britská tajná služba MI5 pomáhala aj v boji proti čínskej špionáži. Má byť založená aj medzinárodná spolupráca v „štýle NATO“ na boj proti čínskym hrozbám v kybernetickom priestore, píše AFP.

Čínsky štátny denník Global Times predtým Sunaka označil za jediného z kandidátov o post lídra konzervatívcov, ktorý má „jasný a pragmatický pohľad na rozvíjanie vzťahom medzi Spojeným kráľovstvom a Čínou“, pripomína agentúra AFP.

Obaja kandidáti považujú Čínu za hrozbu

Sunak spomínané vyjadrenia zverejnil po tom, ako jeho súperka v boji o post lídra konzervatívcov Liz Trussová uviedla, že je smerom k Číne a Rusku slabý.

Ministerka zahraničných vecí Trussová takisto žiadala tvrdší postup proti Číne. Krajiny skupiny G7 vyzvala, aby sa stali „hospodárskym NATO“ k hrozbám Číny. Rovnako pohrozila Pekingu sankciami, ak nebude hrať podľa medzinárodných pravidiel.

Sunak a Trussová sú dvojica kandidátov na post nového lídra konzervatívcov, o ktorom v hlasovaní rozhodujú členovia strany. Meno nového predsedu, ktorý sa zároveň stane britským premiérom, má byť známe do 5. septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet