Na hlavný obsah

Kandidatúru na lídra britských konzervatívcov oznámili ďalší traja ľudia

Sú nimi niekdajší traja ministri.

Kandidatúru na lídra britských konzervatívcov oznámili ďalší traja ľudia
Na snímke bývalý minister zahraničných vecí Británie Jeremy Hunt. Foto: TASR/AP

Britský minister financií Nadhim Zahawi, bývalý minister zdravotníctva Sajid Javid a niekdajší šéf rezortu diplomacie Jeremy Hunt v sobotu (9. 7.)oznámili že sa budú uchádzať o post predsedu Konzervatívnej strany. Informujú agentúry AFP a DPA.

Kandidatúru na post straníckeho predsedu už oznámili exminister financií Rishi Sunak, minister dopravy Grant Shapps, generálna prokurátorka Suella Bravermanová či poslanec Tom Tugendhat.

Javid v utorok (5. 7.) odstúpil z pozície ministra zdravotníctva. V príspevku na twitteri vtedy napísal, že sa svojej pozície vo vláde vzdáva, pretože už v jej vykonávaní nemôže pokračovať „s čistým svedomím“ a stratil vieru v britského premiéra Borisa Johnsona.

Pri oznámení svojej kandidatúry v sobotu uviedol, že ako nový líder by znížil daň z príjmu právnických osôb zo súčasných 19 na 15 %.

Hunt kandidoval na post predsedu Konzervatívcov aj v roku 2019, kedy nestačil na Johnsona. Exminister zahraničných vecí rovnako ako Javid predstavil plán na zníženie dane z príjmu právnických osôb na 15 %.

Britská stanica Sky News považovala za jedného z hlavných favoritov na pozíciu predsedu Konzervatívnej strany šéfa britského rezortu obrany Bena Wallacea. Ten však v sobotu povedal, že sa o tento post nebude uchádzať.      

Johnson vo štvrtok (7. 7.) oznámil, že odstúpi. Pod vnútrostranícky tlak sa dostal po tom, ako vládu paralyzovala rezignácia niekoľkých ministrov a vysokých štátnych úradníkov. Časový harmonogram výberu nového lídra konzervatívcov má byť oznámený v priebehu nasledujúceho týždňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet