Na hlavný obsah

Kde budú mať dovolenkári výhodnejšie kurzy a ako správne platiť?

Odborníci radia, ako na dovolenkách nepreplatiť.

Euro sa oproti niektorým menám medziročne posilnilo. Preto aj napriek rýchlemu rastu inflácie až tak výrazne nepocítia ľudia zdražovanie v obľúbených dovolenkových destináciách. Odborníci radia, ako na dovolenke platiť a zbytočne nepreplatiť. Stačí si zapamätať základné pravidlá.

Kurz výhodnejší ako vlani budú mať tento rok dovolenkári napríklad v Turecku, Maďarsku, či Chorvátsku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„My keď sme porovnávali oficiálne kurzy v júni tohto roka a v júni minulého roka, teda sme sa pozreli na to medziročné porovnanie, tak nám z toho vyplynulo, že euro najviac, o vyše 70 %, posilnilo oproti tureckej líre. Napríklad viac ako o 13 % sa mu darilo aj oproti maďarskému forintu. V porovnaní s letom minulého roka posilnilo euro aj oproti chorvátskej kune,“ vymenovala Anna Jamborová, hovorkyňa Československej obchodnej banky.

To ale neznamená, že v týchto krajinách nakúpite lacnejšie. Výhodný kurz len o niečo zmierni následky inflácie. Odborník na financie radí ešte pred odchodom na dovolenku skontrolovať si limity na účtoch a na platobných kartách.

„Je lepšie platiť kartou ako vyberať hotovosť – z pohľadu poplatkov. Lebo platby kartou sú buď zdarma, alebo stoja niekoľko centov. Pokiaľ by ľudia chceli vyberať hotovosť z bankomatov, tak poplatky za výbery sú vyššie. Hlavne v krajinách, ktoré sú mimo eurozóny – napríklad Česi, Poliaci. Maďari, a tak ďalej,“ vysvetlil Maroš Ovčarik, odborník na financie, PARTNERS INVESTMENTS.

„Ideálne z bankomatu, ktorý patrí do rovnakej bankovej skupiny, ako jeho banka na Slovensku. Pretože vtedy sú jeho výbery lacnejšie alebo úplne bezplatné,“ nadviazala Jamborová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika