Na hlavný obsah

Klesol dopyt po letenkách, od septembra budú lacnejšie

Približne o 20 % menej ako v júli.

Klesol dopyt po letenkách, od septembra budú lacnejšie
Na ilustračnej snímke žena na londýnskom letisku Heathrow. Foto: ČTK/AP/Matt Dunham

Po rekordných rezerváciách z mája a júna dopyt cestovateľov v júli prvýkrát mierne klesol, uviedla česká cestovná kancelária.

Tento vývoj signalizuje návrat k tradičným trendom. Cestovatelia zo Slovenska, ktorí plánujú dovolenku v septembri a októbri, môžu očakávať lacnejšie letenky. Ich ceny sú v priemere o 20 % nižšie než na júl. V rámci Európy je to o 25 % menej v porovnaní s aktuálnymi cenami.

„Dopyt po letenkách je naďalej vysoký, avšak nedosahuje rekordy, ktoré sme zaznamenali pred niekoľkými týždňami. Okrem prirodzeného poklesu po začiatku letnej sezóny môžu byť dôvodom vyššie ceny leteniek, inflácia, ale aj aktuálna situácia na letiskách,“ vysvetlila riaditeľka zákazníckej skúsenosti Eliška Řezníček Dočkalová.

Práve situácia na letiskách zostáva naďalej neistá a chaotická. Počas júna a júla sa podľa údajov spoločnosti miera rušenia letov v Európe v porovnaní s aprílom a májom zdvojnásobila.

„Vzhľadom na to, že letiská naďalej čelia vysokému náporu cestovateľov, pristupujú niektoré z nich k preventívnym opatreniam, napríklad znižujú počet príletov a odletov. Na niektorých letiskách sa situácia už zlepšuje a očakáva sa, že koncom leta a začiatkom jesene by mala byť plne pod kontrolou,“ dodáva Dočkalová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika