Na hlavný obsah

Kňaz odslúžil omšu v mori. Talianska prokuratúra začala vyšetrovanie

Za svoje konanie sa ospravedlnil.

Kňaz odslúžil omšu v mori. Talianska prokuratúra začala vyšetrovanie
Kňaz slúžiaci omšu na nafukovacom matraci. Foto: Twitter/ALT_Fr. Casey, OFM

Kňaz Mattia Bernasconi v horúcom letnom dni na juhu Talianska odslúžil omšu pre stredoškolských študentov priamo v mori. Namiesto oltára položil potrebné veci na nafukovací matrac.  

Za netradičnú bohoslužbu sa síce neskôr ospravedlnil, prokuratúra ale prípad začala vyšetrovať pre „urážku náboženského vyznania“, napísal vo štvrtok (28. 7.) denník The Guardian.

Nenašiel vhodné miesto

Tridsaťšesťročný kňaz z milánskej arcidiecézy pomáhal pri meste Crotone na týždňovom letnom tábore pre študentov, ktorý usporadúva organizácia Libera bojujúca proti vplyvu mafie, korupcie a nerovnosti.

Bernasconi chcel pôvodne nedeľňajšiu (24. 7.) omšu odslúžiť v tieni pod stromami na pobreží. Keď ale nenašiel vhodné miesto, rodina na pláži mu ponúkla, že mu požičia nafukovačku. Omša sa potom konala v mori a všetci zúčastnení, vrátane kňaza samotného, boli v plavkách.

Fotografie z netradičnej omše sa rýchlo začali šíriť na sociálnych sieťach. Miestna katolícka cirkev vyzvala, aby sa zachovávalo „liturgické dekórum a rešpekt“. Počas školských prázdnin alebo v prázdninových lokalitách sa môže omša slúžiť vo vonkajších priestoroch, avšak kňazi to musia vždy odkonzultovať s vedením miestnej cirkvi, uviedla vo vyhlásení arcidiecéza v Crotone.

Giuseppe Capoccia, vrchný prokurátor mesta Crotone, v rozhovore s talianskymi novinami La Repubblica uviedol, že kňaza vyšetrujú pre urážku náboženského vyznania“.

Bernasconi svoje konanie v stredu (27. 7.) obhajoval, zároveň sa ale ospravedlnil, ak jeho konanie niekoho pohoršilo. Rozhodne som nemal v úmysle zľahčovať eucharistiu,“ uviedol kňaz. Ale symboly sú silné, to je pravda, a prehovárajú, niekedy inak, ako by sme si želali. Bolo odo mňa naivné neprikladať im patričnú váhu,“ dodal Bernasconi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet