Na hlavný obsah

Končí sa platnosť čipov v občianskych preukazoch

Ich výmena bude na jeseň.

Elektronické občianske preukazy s čipom využívajú najmä firmy a podnikatelia pri elektronickej komunikácii so štátom. Ich dôležitou funkciou je overený elektronický podpis. Ak sa vydali do júna 2021, budú fungovať len do konca roka 2022.

Upozorňuje na to občianske združenie Slovensko.Digital. Ministerstvo vnútra tvrdí, že tým, ktorí to potrebujú, stihne včas vymeniť staré občianske preukazy za nové.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

O blížiacom sa konci platnosti bezpečnostnej certifikácie čipov sa v odborných fórach diskutuje už viac ako rok.

Ministerstvo vnútra plánuje spustiť informačnú kampaň pre držiteľov týchto občianskych preukazov na jeseň. Skôr tak nechcelo urobiť pre letnú turistickú sezónu a obavy zo zahltenia klientskych centier.

„Aj vzhľadom na fakt, že aktuálne panuje na svete globálna čipová kríza, sme sa rozhodli postupne vydávať nové občianske preukazy. Myslíme si, že sa bez problémov táto výmena v priebehu jesene zvládne,“ priblížila hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Nové občianske preukazy vydávajú okresné riaditeľstvá Policajného zboru. Správny poplatok za výmenu spomínaných dokladov je 4,50 eura. Požiadať o ňu treba osobne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko