Na hlavný obsah

Kontaktných miest daňových úradov bude menej

So zamestnancami sa presunú do najbližších pobočiek.

Od decembra sa zrušia kontaktné miesta daňových úradov v 13-tich mestách. Spolu so zamestnancami sa presunú do najbližších pobočiek. Finančná správa tak ušetrí takmer milión eur ročne. Samosprávy to kritizujú.

Prezident finančného riaditeľstva vysvetľuje, že kontaktné miesta, ktoré zaniknú v tom ktorom meste, budú do najbližších pobočiek daňových úradov presunuté aj so zamestnancami.

Sú to miesta, kde sa nevykonávali daňové kontroly. Zaniknú napríklad kontaktné miesta v Hlohovci, Detve, či Gelnici. Zamestnanci na niektorých z nich prebrali nezriedka napríklad len dva dokumenty denne. Náklady na ich prevádzku však boli vysoké.

„Očakávame prevádzkové úspory v hodnote milión eur. S tým, že prvý efekt priamych nákladov bude (znamenať) úsporu zhruba 300 000 eur,“ uviedol Jiří Žežulka, prezident Finančného riaditeľstva SR.

Samosprávam sa to nepozdáva

„Dochádza ku generačnej obmene, to znamená, už teraz na niektorých kontaktných miestach máme problém mať zamestnancov,“ povedala Iveta Grossová, generálna riaditeľka Sekcie daňovej Finančnej správy SR.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Samosprávam sa takýto vývoj nepozdáva.

„Finančná správa nebude dostupná tak ako doposiaľ. To nie iba samosprávy, ale aj obyvatelia majú pocit, že sa stávajú akousi druhou kategóriou, pretože sa im do životnej situácie dostávajú ďalšie prekážky. Práve preto, lebo tieto služby už nebudú bežné tak ako doteraz,“ vysvetlil Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Jiří Žežulka sa nazdáva, že postoj samospráv ovplyvňujú blížiace sa komunálne voľby. Zdôrazňuje, že neutrpia občania, ani podnikatelia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko