Na hlavný obsah

Košice už roky čakajú na opravu problémového podjazdu

Objekt je v havarijnom stave.

Košice už roky čakajú na opravu problémového podjazdu
Problematický podjazd v Košiciach. Foto: RTVS

Trávy vyššie ako človek, stojatá voda, odpad, plávajúca chladnička a v minulosti aj utopené auto. Toto všetko sa spája s podjazdom pri košickom Katastrálnom úrade. O jeho oprave sa hovorí už roky. Je pritom v kľúčovej lokalite – pod hlavným ťahom do Maďarska.

Magistrát už v roku 2016 uviedol, že objekt je v havarijnom stave a ohrozuje električkovú trať aj samotnú cestu.

Podjazd je hneď pri električkovej zastávke a frekventovanej štvorprúdovke. V roku 1985 ho odovzdali Závodom ťažkého strojárstva. Keď sa neskôr podnik už s iným názvom rozdelil, vlastníka nebolo.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Je pravdou, že sa dlho nevedelo, komu patrí. Zistili sme však, že patrí ministerstvu hospodárstva. Delimitáciou by mal prejsť pod Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS) a následne by sme to vedeli spoločne riešiť,“ povedal hovorca Košíc Dušan Tokarčík.

Mesto a NDS sa však už v roku 2015 zmluvne dohodli na spolupráci pri oprave. V súčasnosti sa rokuje o novej zmluve. A opäť sa má zisťovať stav objektu, na stole budú zrejme nové schémy a popisy.

Ohrozenie obyvateľov

Z dopravného a bezpečnostného hľadiska dlhodobo doplácajú na situáciu obyvatelia mestskej časti Barca. Starostu mrzí, že už viackrát vyzerala oprava nádejne. Napríklad sa skloňoval rok 2020 ako predpoklad vyhlásenia verejného obstarávania.

„Čas uteká a nič sa nemení. Ľudia si z toho robia skládku. Pred niekoľkými týždňami sme to vyčistili, ale už zasa sa objavujú nové veci. Je to vážne, lebo praskliny sa objavujú aj na električkovom zvršku a cestnej komunikácii,“ vysvetlil starosta Barce František Krištof (nezávislý).

Dopravný podnik tvrdí, že situáciu monitoruje. Od NDS sa RTVS nedozvedela, v akom štádiu je prevod tohto majetku, čo brzdí rekonštrukciu, ale ani to, ako sa veci pohli od augusta minulého roka.

Vtedy dal minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) primátorovi Košíc Jaroslavovi Polačekovi slovo, že NDS spolu s mestom podjazd opravia.

Košice aj mestská časť Barca v minulosti odčerpávali vodu z podjazdu. Teraz to neplánujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny