Na hlavný obsah

Krajiny Európskej únie už odoberajú viac plynu z USA

Drahé ceny energií z Ruska nútia Európanov hľadať alternatívy.

Krajiny Európskej únie už odoberajú viac plynu z USA
Na ilustračnej snímke plynová kompresorová stanica na ropovode Jamal - Európa. Foto: TASR/AP

Po prvý raz v histórii doviezla Európska únia viac skvapalnené zemného plynu zo Spojených štátov ako suroviny v klasickom skupenstve cez plynovody z Ruska. Dvadsaťsedmičke štátov EÚ tak nahradil stále silnejšie uťahovanie kohútikov v Moskve.

Téme sa v Radiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Síposová.

Záchranné lano zo zámoria

Trhy s energiami atakujú rekordné výšky, ceny plynu stúpajú pre ruskú agresiu na Ukrajine. Kremeľ zároveň stále okresáva dodávky, argumentuje napríklad opravou potrubia. Dodávky spoza Atlantiku sú preto pre mnohé členské štáty záchranným lanom, pripomínajú médiá.

Analytička Lesli Guzmanová pre Bloomberg hovorí, že európsky dovoz skvapalneného zemného plynu za uplynulých päť mesiacov stúpol o polovicu v porovnaní s rovnakým obdobím vlani. Predchádzajúci mesiac sa doviezlo viac tejto komodity z USA, než pritieklo plynovodmi z Ruska.

Skvapalnený plyn je terčom kritiky

Najviac LNG zo Spojených štátov, ako znie skratka skvapalneného plynu, prichádza do Spojeného kráľovstva. Z ostrovov ho Londýn posiela popod Severné more do krajín EÚ. Veľká Británia sa totiž stále môže spoliehať na vlastnú ťažbu na pobreží.

Najviac amerického plynu kúpilo Francúzsko, Španielsko, Holandsko a Poľsko. Spojené štáty hrajú v dodávkach prím najmä pre rozmach produkcie bridlicového plynu, ktorú kritizujú ekológovia. Spolu s Austráliou a Katarom patria medzi troch najväčších exportérov.

Na rozdiel od zemného plynu, ktorý sa prepravuje potrubím, LNG sa môže doviesť všade, kde existuje infraštruktúra na jeho opätovnú premenu z kvapalného skupenstva na plynné.

Ochladením na mínus 162 stupňov Celzia sa totiž skvapalní a jeho objem sa zníži na šesť stotín objemu plynu. Veľký tanker tak môže prepraviť dostatok paliva na ročné vykurovanie 70 000 domácností.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál