Na hlavný obsah

Kvôli rekordnému suchu trpí polovica obyvateľov Somálska hladom

Situácia sa má do konca roka zhoršiť.

Kvôli rekordnému suchu trpí polovica obyvateľov Somálska hladom
(Ilustračná snímka) Foto: TASR

Východnú Afriku sužuje najhoršie sucho za posledných štyridsať rokov. Podľa Svetového potravinového programu (WFP) hrozí do konca roka hladomor až 20 miliónom ľudí v Keni, Etiópii a Somálsku.

Najviac trpí Somálsko, kde v súčasnosti hladuje až polovica obyvateľov. Státisíce ľudí opúšťajú svoje domovy na somálskom vidieku a mieria do táborov pre vnútorne vysídlené osoby.

Kontinentálna kríza

Počet hlásených úmrtí stúpa. V jednom stredisku v meste Baidoa zomrelo podľa záznamov od mája do júna najmenej 26 detí. „Niektoré z dievčat, s ktorými som si hrávala, sú stále nažive. Niektoré zomreli, iné sa presťahovali do hlavného mesta, kde pracujú ako pomocníčka v domácnosti,“ povedala BBC trinásťročná Fardhosa, ktorá tiež býva v miestnom tábore.

V suchom postihnutom Somálsku, Etiópii a Keni zomiera podľa správy humanitárnych organizácií Oxfam a Save the Children z polovice mája jeden človek hladom každých 48 sekúnd. Katastrofickému hladu podľa organizácií čelia milióny Afričanov. Podľa odhadov týchto organizácii sa bude tento rok hladom trpieť až 181 miliónov ľudí, pričom mimoriadne postihnuté budú ženy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet