Na hlavný obsah

Lavrov predčasne opustí schôdzku šéfov diplomacií G20

Nezúčastní sa na oficiálnej hostine.

Lavrov predčasne opustí schôdzku šéfov diplomacií G20
Na snímke ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov na samite G20. Foto: SITA/AP

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov predčasne opustí schôdzku skupiny veľkých svetových ekonomík G20 na indonézskom ostrove Bali. Informovala o tom v piatok (8. 7.) agentúra DPA s odvolaním sa na hovorkyňu ruského ministerstva zahraničia Mariju Zacharovovú.

Je to Lavrovova prvá účasť na medzinárodnom fóre od začatia invázie na Ukrajinu, ktorého sa zúčastňujú aj niektorí z najsilnejších západných kritikov ruského vojenského ťaženia.

„Lavrov ešte vedie bilaterálne rozhovory, potom sa vyjadrí pre tlač a odcestuje,“ oznámila Zacharovová. Ruský minister sa teda podľa agentúry nezúčastní na oficiálnej hostine ani popoludňajšom rokovaní.

Indonézska ministerka zahraničia Retno Marsudiová v Lavrovovej prítomnosti vyzvala na rýchle ukončenie vojny na Ukrajine. Varovala, že dôsledky vojny, vrátane rastúcich cien energií a potravín, najviac zasiahnu chudobné krajiny.

Tradičná skupinová fotografia ministrov sa tentoraz neobstarávala a na protest proti ruskej invázii ministri zo skupiny veľkých západných ekonomík G7 bojkotovali štvrtkovú recepciu, poznamenala japonská agentúra Kjódó. Európska únia uviedla, že nechce dopustiť, aby sa skupina G20 stala platformou ruskej propagandy.

Prvým Lavrovovým partnerom pri bilaterálnych rokovaniach bol čínsky minister zahraničia Wang I, ktorého šéf ruskej diplomacie informoval o pokračovaní „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine. Obaja ministri odsúdili protiruské sankcie. V pláne mal šéf ruskej diplomacie tiež schôdzky s ministrami zahraničia Brazílie, Mexika či Juhoafrickej republiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet