Na hlavný obsah

Lavrov: Rusko sa nebude vnucovať USA, aby spolu rokovali

Americký šéf diplomacie sa s ním odmietol stretnúť.

Lavrov: Rusko sa nebude vnucovať USA, aby spolu rokovali
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok vyhlásil, že sa nebude vnucovať Spojeným štátom, aby s ním ich predstavitelia rokovali.

Vyjadril sa tak po tom, ako sa s ním na prebiehajúcom ministerskom zasadnutí G20 v Indonézii odmietol stretnúť jeho americký rezortný kolega Antony Blinken. Informovala o tom agentúra AFP.

„Neboli sme to my, kto prerušil kontakt – boli to Spojené štáty,“ povedal Lavrov reportérom na indonézskom ostrove Bali. „Nebeháme za nikým, aby sme mu navrhovali stretnutia,“ dodal.

„Naši západní partneri sa pokúšajú vyhýbať sa rozhovorom o globálnych ekonomických otázkach,“ povedal ďalej Lavrov. „Akonáhle otvoria ústa, pustia sa do horlivej kritiky Ruska pre situáciu na Ukrajine a nazývajú nás agresormi a okupantmi,“ podotkol.

V súvislosti s ministerským zasadnutím G20 uviedol, že „napriek správaniu sa našich západných kolegov je to užitočná diskusia“.

Následne sa Lavrov nezúčastnil ani na prejave svojho ukrajinského rezortného kolegu Dmytra Kulebu, ktorý na schôdzke vystúpil virtuálne. Informovala agentúra AFP s odvolaním sa na dva nemenované diplomatické zdroje.

Šéf ruskej diplomacie sa podľa agentúry DPA rozhodol opustiť zasadnutie predčasne. „Ešte vedie bilaterálne rozhovory, potom vystúpi pred médiami a následne odcestuje,“ povedala pre DPA hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Podľa diplomatických zdrojov Lavrov opustil rokovaciu sieň bezprostredne po svojom prejave. Nevypočul si tak ani slová nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej, ktorá s prejavom nasledovala hneď po ňom. V rokovacej sále sedel medzi zástupcami Saudskej Arábie a Mexika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet