Na hlavný obsah

Lavrov sa v Egypte snaží získať podporu pre Moskvu

Údajne upokojoval egyptských predstaviteľov v súvislosti s dodávkami obilia.

Lavrov sa v Egypte snaží získať podporu pre Moskvu
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v nedeľu (24. 7.) v Káhire rokoval s egyptskými predstaviteľmi, zatiaľ čo sa Moskva snaží prelomiť diplomatickú izoláciu a sankcie.

Tie na ňu uvalil Západ pre jej inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AP. Podobne komentuje súčasnú cestu šéfa ruskej diplomacie do Egypta a ďalších afrických krajín stanica BBC.

Podľa nej chce Lavrov získať podporu pre Moskvu, ktorá čelí medzinárodnému hnevu pre svoju vojenskú agresiu proti susednej krajine.

Lavrov sa najprv stretol s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím a potom so svojím egyptským náprotivkom Sámihom Šukrím. Podľa svetových tlačových agentúr sa snažil upokojiť egyptských predstaviteľov pokiaľ ide o dodávky ruského obilia do Egypta.

Urobil tak v čase, keď panuje neistota v súvislosti s nedávno uzavretou dohody o vývoze ukrajinského obilia cez čiernomorské prístavy. Tá by mala odvrátiť riziko nedostatku potravín najmä v Afrike. Šéf ruskej diplomacie vyhlásil, že ruskí vývozcovia obilia sú odhodlaní plniť svoje záväzky.

Najväčší dovozca pšenice

Egypt je jedným z najväčších svetových dovozcov pšenice. Vlani kúpil približne 80 percent týchto plodín z Ruska a z Ukrajiny. Ruská invázia na Ukrajinu pritom narušila dodávky obilia a urýchlila rast svetových cien komodít. V Egypte to spôsobilo finančný šok, píše agentúra Reuters.

Egypt má pritom významné väzby s Ruskom, z ktorého do krajiny prúdia okrem pšenice aj zbrane. Káhira však udržiava dobré vzťahy aj so Západom a nepostavila sa na žiadnu stranu konfliktu, ktorý Rusko inváziou vyvolalo, podotkla AP.

Nedostatkom obilia je ťažko postihnutých viacero afrických krajín, Rusko a Ukrajina dodávali na kontinent podľa Africkej rozvojovej banky vyše 40 percent pšenice.

Niektoré africké médiá pred Lavrovovou cestou vytlačili jeho komentár, v ktorom šéf ruskej diplomacie obvinenia, že Rusko je zodpovedné za potravinovú krízu, odmietol ako „ďalší pokus“ presunúť vinu na iných.

Dodal, že západné sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s inváziou na Ukrajine prehĺbili „negatívne tendencie“ na medzinárodnom trhu s potravinami, ktoré pramenia z reakcie Západu na pandémiu covidu-19.

Ruský najvyššie postavený diplomat má v pláne aj stretnutie so zástupcami krajín Ligy arabských štátov (LAS) v káhirskom sídle organizácie. Potom má zamieriť do Etiópie, Ugandy a Konga.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet